<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144880" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Спират европ...

Колко точно е богат Чарлз III?

19 Септември 2022
2 428

Чарлз Трети наследява от майка си огромно състояние. При това без данъци. Собственост на кралското семейство са цели херцогства, луксозни улици, но и дворци в окаяно състояние. Дойче веле пише повече по темата.

Крал Чарлз III е потомък на “истинския” граф Дракула

Оперативните разходи на британската монархия се покриват основно от Crown Estate. Това е компанията, която отговаря за управлението на кралските имоти. А имотите принадлежат на монархията като институция, а не лично на монарха. Те носят значителна печалба.

Колко точно е богат Чарлз III?
Wikipedia

Сред тях са земи и сгради като например най-скъпата част от “Риджънт Стрийт” в сърцето на Лондон, но и офшорни вятърни паркове, колекции от картини и търговски центрове. Общата стойност на имуществото се оценява на над 17 милиарда евро.

Състоянието на Бъкингамския дворец е окаяно

Обичайно 15 процента от печалбата на Crown Estate са за монарха, което се равнява на около 50 милиона евро годишно. С тази сума се финансират персоналът, пътуванията и поддръжката на дворците. Както и обзавеждането, което монархът ползва. 15-процентната ставка беше увеличена на 25 на сто през 2017-а година, което в момента се равнява на почти 100 милиона евро. Това голямо временно увеличение ще се използва за ремонта на Бъкингамския дворец.

Уволняват 100 души от резиденцията на крал Чарлз III

Ако се вярва на доклада на британското правителство за състоянието на двореца, то е окаяно. В някои от 775-те стаи имало кофи, които да събират течащата от тавана вода. В продължение на 60 години е правено твърде малко за поддръжката и сега предстои работа, която ще продължи десет години и ще струва около 430 милиона евро – осигурени от Crown Estate. Електрическата инсталация е остаряла. А отоплението трябва спешно да се подмени, както и тръбите. В противен случай има сериозен риск от пожар и наводнение, казва правителството.

Корнуол и Ланкастър са най-печеливши

Освен по линия на Crown Estate британското кралско семейство получава доходи от две кралски херцогства, които може да управлява само и чиито печалби постъпват директно при него. Това са Корнуол и Ланкастър.

Колко точно е богат Чарлз III?
Wikipedia

През последните десетилетия Чарлз е изградил много успешен бизнес в Корнуол, който под марката “Duchy Organic” продава биологични продукти в голямата британска верига супермаркети “Waitrose”. През 90-те години на миналия век компанията започна да произвежда овесени бисквити, тогава имаше годишен оборот от около един милион паунда. Сега под тази марка се продава какво ли не – от грозде до сладолед, от наденички до памучни чорапи. Миналата година брутната печалба е възлизала на 23 милиона паунда. Сега обаче херцогството ще премине към следващия наследник на трона, т.е. към принц Уилям.

САЩ подаряват кръвосмучеща риба на Чарлз III по повод коронацията

В замяна Чарлз наследява от майка си кралското херцогство Ланкастър. През последната финансова година то е реализирало печалба от около 24 милиона паунда. Ланкастър обаче финансира и други членове на кралското семейство. Печалбата и от двете херцогства се облага с данъци, но пък Чарлз е освободен от един друг данък – данък наследство. Това се дължи на споразумение, постигнато с правителството на Джон Мейджър през 1993-а година. 

Кралското семейство носи и приходи

Какво в крайна сметка се плаща от кралската хазна и какво от парите на държавните данъкоплатци постоянно е предмет на дебат. Критично настроената към монархията организация “Република” е изчислила, че финансираните от държавата разходи за охрана само на кралския персонал възлизат на около 345 милиона паунда.

В този спор обикновено се изтъква, че кралското семейство също носи пари в хазната – например покрай многобройните туристи, които идват в страната, резервират нощувки, посещават ресторанти и купуват сувенири. През 2017-а година консултантската компания Brand Finance оцени този принос на монархията към икономиката на Великобритания на около 1,8 милиарда паунда годишно, а стойността на марката на монархията като цяло – на около 60 милиарда паунда.

Колко точно е богат Чарлз III?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции