<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102348" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Колко власт има сестрата на севернокорейския диктатор?

06 Октомври 2021
1 302

Колко власт има сестрата на севернокорейския диктатор? Отговорът търси Мартин Фриц от Дойче Веле.

Северна и Южна Корея отново установиха телефонна връзка, а това навярно е стартовият изстрел за някакво политическо сближаване. Такива сигнали идват и от двете столици. Според южнокорейското Министерство на обединението възобновената телефонна връзка създава основа за нов старт на междукорейските отношения. А държавната осведомителна агенция на Севера определи стъпката като опит да бъде установен „траен мир“ на полуострова.

Каква роля играе сестрата на Ким?

Така на сцената отново излиза Ким Йо Чен, сестрата на диктатора Ким Чен Ун. Според официални севернокорейски източници тя отговаря за политиката към Юга. Но нейното влияние вероятно е много по-голямо. Още преди година южнокорейските тайни служби посочиха 34-годишната сестра на Ким като „фактически втори човек“ в Пхенян.

В официалната йерархия обаче тя се издигна току-що: Върховното народно събрание я избра за член на Комисията по държавните дела. В този най-важен правителствен орган на Северна Корея влизат седем души. Той се ръководи лично от лидера на страната Ким Чен Ун. Сестра му притежава и партийна позиция като заместник-завеждащ отдел „Пропаганда и агитация“ в ЦК. Следващото стъпало вероятно е член на Политбюро.

Колко власт има сестрата на севернокорейския диктатор?

Възходът на Ким Йо Чен очевидно се дължи на дългогодишното доверие, което цари между нея и брат ѝ. Между 1996 и 2000 година двамата учат заедно в частно училище в Берн, където сестрата винаги носи по-добрите бележки. В периода, който прекарват в швейцарската столица, двамата преживяват както бягството в САЩ на леля им с цялото ѝ семейство, така и раковото заболяване на майка им. По-късно Ким Йо Чен учи във Военния университет в Пхенян. После следва информатика в друг севернокорейски университет и работи като лична секретарка на баща си Ким Чен Ир.

Според публикации в медиите нейният политически талант направил толкова силно впечатление на Ким Чен Ир, че той бил казал следното: “Бих я направил своя наследничка, ако не беше жена”. След смъртта на баща си през 2011 година тя продължава да работи като лична секретарка на брат си и навярно му е помогнала да укрепи властта си. Номенклатурната ѝ кариера започва в ключовия за всички комунистически режими отдел „Пропаганда и агитация“, който в Северна Корея се грижи за публичния образ на вожда.

Какво мисли Ким Чен Ун за сестра си?

Самият Ким Чен Ун явно също е убеден в качествата на сестра си. Той я командирова като своя лична пратеничка за откриването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018 година, както и за погребението на съпругата на бившия южнокорейски президент Ким Де Чун. Тя стоеше редом с брат си и по време на двете му срещи с президента на САЩ Доналд Тръмп.

След провала на срещата на високо равнище в Ханой отношенията между двете корейски държави осезаемо охладняха. През юни 2020 Северна Корея демонстративно взриви Бюрото за контакти между двете корейски държави, след като Югът не се оттегли от западните санкции срещу Пхенян. После Северна Корея отряза и горещата телефонна линия, след като активисти от Южна Корея пуснаха пропагандни балони над КНДР.

Постепенно се промени и имиджът на Ким Йо Чен. От „икона на междукорейските отношения“ тя се превърна в „принцесата с отровния език“, както пише японският наблюдател Йоджи Гоми. Така например сестрата на Ким отправи заплахи за военни действия заради акцията с балоните. Дори се наложи правителството на Джо Байдън в САЩ да я призове към умереност. Наскоро обаче тя отново отправи остри критики срещу южнокорейския президент Мун Дже-Ин. Това стана след като той обяви за провокация изпитанието на ракети в Северна Корея. Ким Йо Чен заяви, че ако Мун и занапред „клевети“ Северна Корея, щяла да настъпи „тотална блокада“ на междудържавните отношения.

Какво целят Ким и сестра му?

Преди седмица обаче сестрата на Ким рязко смени тона. Тя заяви, че Северна Корея може да участва в нова среща на високо равнище, да възстанови Бюрото за контакти и дори официално да обяви края на корейската война, стига Южна Корея да прекрати своята „враждебна политика“. Малко по-рано тя определи като „интересна и добра идея“ предложението на южнокорейския президент за такава декларация, отправено от трибуната на Общото събрание на ООН. Тази нежна музика, идваща от Пхенян, ясно показва, че режимът на Ким иска да подобри отношенията с Юга – и то още докато Мун е на власт в Сеул. Неговият мандат приключва през май 2022 година, а после за президент може да бъде избран представител на опозицията, която по традиция е критично настроена към Северна Корея.

През следващите месеци можем да очакваме, че Ким и сестра му ще си поделят ролите. Вождът най-вероятно ще се опитва да упражнява натиск върху САЩ с нови оръжейни опити и с остра реторика, за да изкопчи отстъпки при санкциите. В същото време Ким Йо Чен сигурно ще се опита да организира среща на високо равнище между брат си и южнокорейския президент Мун. Предполага се обаче, че като условие за такава среща тя ще постави вдигането на южнокорейските санкции. Ако това ѝ се удаде, Ким Йо Чен ще постигне първия си политически шедьовър.

Колко власт има сестрата на севернокорейския диктатор?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции