<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158133" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Синът на Дейв...

Конгресът на САЩ избра председател на долната камара от 15-ия път

07 Януари 2023
0 87

Конгресът на САЩ избра председател на долната камара от 15-ия път. И това е републиканецът Кевин Маккарти, пише Свободна Европа.

След четири дни на неуспешни гласувания и спорове в долната камара Маккарти получи подкрепата на 216 от 428 гласували. В същото време лидерът на групата на демократите Хаким Джефрис бе подкрепен от 212 представители.

Изборите през ноември

Републиканците спечелиха мнозинство в Камарата на представителите

През ноември миналата година се проведоха избори за членове на двете камари на Конгреса. Републиканската партия успя да спечели мнозинство в Камарата на представители. A демократите запазиха контрола си върху горната камара – Сената.

Конгресът на САЩ избра председател на долната камара от 15-ия път

Вотът се състоя в ранните часове на събота. Първите 14 опита за избор на Маккарти бяха провалени от групата на привърженици на бившия американски президент Доналд Тръмп при републиканците. Това предизвика криза в Конгреса, която не се е случвала от над 160 години насам.

Кой е Кевин Маккарти?

Кевин Маккарти е представител на щата Калифорния. Очакваше се той да оглави Камарата на представителите още на първото ѝ заседания във вторник, но привържениците на Тръмп започнаха да го атакуват с обвинения, че защитава интересите на администрацията на демократите.

Сред отстъпките, които Маккарти беше принуден да направи, за да убеди вътрешната си опозиция сред републиканците да го подкрепи, беше и процедура, улесняваща отстраняването на председателя на Камарата на представителите. Така той наследи на поста демократката Нанси Пелоси.

Конгресмен от САЩ е поискал санкции срещу Гешев заради съмнения в корупция (снимки)

“Готов съм да работят с републиканците, когато това е възможно и избирателите ясно показаха, че очакват републиканците също да са готови да работят с мен”, коментира американският президент Джо Байдън, след избора на Маккарти, призовавайки “да управляваме по един отговорен начин”.

Последната подобна криза с дълга поредица от неуспешни опити за избор на председател на Камарата на представителите датира от 1859 г. Тогава са били необходими цели 44 гласувания, за да бъде избран титуляр на поста.

Конгресът на САЩ избра председател на долната камара от 15-ия път

Видео: NBC News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Crea un account binance

    14 Април 2023

    I don't think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Реакции