<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=177342" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Ал Насър" мах...

Кораб заседна на варненски порт, ремонтриран за милиони

28 Април 2023
0 139

Кораб заседна на варненски порт, ремонтриран за милиони, пише в. Сега. Става дума за порт “Карантината”, който трябваше да бъде една от гордостите на Варна. Той бе изграден с европейски и бюджетни милиони. Но от близо три години стои почти неизползваем, защото малко след приключването на дейностите входът му се затлачи с наноси, единствено малки съдове могат да преодоляват плитчините. Тази пролет община Варна стартира драгиране. И тъй като проектът преди три години бе за реконструкция и модернизация, сегашната дейност се оказа ремонт на ремонта. Кораб “Барбун” заседна на влизане именно в прокопаното наново пространство.

Още 360 хил. лева потъват в рибарското пристанище Карантината във Варна

В официално съобщение на община Варна, която чрез фирмата “Общински паркинги и синя зона” държи обекта, се казва, че в „Карантината“ могат да влизат кораби с газене до 1,5 м.

По-рано на „Барбун“ е бил отказан достъп, тъй като плавателният съд гази над 2,10 м. “Ние предупредихме капитана още преди дни, че прави глупости и ще заседне. Самият кораб гази 2,10 метра, но реално гази повече, защото има допълнително оборудване на него. Тази сутрин се чух с капитана и видях, че корабът пристига към пристанището и му казах: Ако влезеш на територията на пристанището, това е на твоя отговорност”, заяви пред БНР шефът на общинската фирма Младен Иванов. Специализираният сайт maritime.bg обаче изказа версията, че на корабособственика е била подадена информация за газене до 2.5 – 2.6 метра.

От съобщението на общината става ясно още, че ремонта на ремонта е завършил. “На 18 април дейностите по възстановяване на проектните дълбочини на пристанище „Карантината“ са приключени. Извършен е т. нар. промер – замерване на дълбочините на акваторията, които отговарят на проекта”, се казва в изявлението. Така излиза, че максималната дълбочина остава 1,5 метра.

Преди няколко дни във Варна се проведе протест на рибари заради невъзможността да упражняват дейност при цялостната лоша инфраструктура. А специално за сагата с “Карантината” отдавна са сезирани европейски институции. 

Кораб заседна на варненски порт, ремонтриран за милиони

Проблемът не е нов

Оказа се, че собственик на “Барбун” е Емил Милев, председател на рибарското сдружение “Черноморски изгрев”. По-късно през деня, отново пред БНР, той разясни ситуацията: “Пристанището беше удълбочено и бе върнато към проектните дълбочини. Картата, която получихме, показа, че корабът може да влезе. Направихме опит с надеждата, че ще има къде да застанат нашите кораби. Но неуспешен, за което съжаляваме. Дали е имало отлив или наноси, събрани за една седмица – може би ще се докаже, ако има разследване”.

И коментира удачно ли е въобще мястото за пристанище: “По принцип мястото е удачно от икономическа гледна точка – малки преходи, малки разходи за корабособствениците. Като място е идеално. Но проблемът с наносите се знаеше още от самото му проектиране. Тогава не се взе под внимание мнението на рибарите, че две греди, сложени в плажа, след два дни са затрупани от пясъка. Грешка в проектирането – ако има вал или защитна стена западно, където се завърта течението, пристанището ще може да се използва”. Милев припомни, че в момента варненските рибари практически нямат пристанище, поради което и протестираха. “От двете, които оперира Община Варна – “Карантината” и “Аспарухово”, едното е невъзможно да се използва заради дълбочината, а за второто чакаме авариен спешен ремонт, за който бюрокрацията е огромна. Общината прави всичко възможно да го ремонтира, искрено се надяваме скоро да можем да го използваме и да си разтоварваме уловите”, каза той.

Видео: Maritime.bg

Кораб заседна на варненски порт, ремонтриран за милиони

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции