<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121385" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Женското лиц...

Корнелия Нинова каза в кои страни се изнасят български оръжия

08 Март 2022
0 1337

Вицепремиерът Корнелия Нинова обяви в Народното събрание, че България категорично не изнася оръжия за Украйна, пише “Сега”. Откакто правителството е на власт до момента, износът на стоки с възможно двойно предназначение е на обща стойност над половин милиард лева.

Нито лев от тази сума не е от продажби в Украйна, увери Нинова. Тя е председател на междуведомствената комисия, която контролира оръжейния експорт и издава лицензите на фирмите и разрешителните за сделките.

Лидерът на левицата представи пред депутатите подробна информация за държавите, към които са отпътували изделия и технологии на българския военнопромишлен комплекс, и за стойността на износа.

Нинова: Приехме 10 ключови решения за милиони българи
Булфото

Сумата е малко над  504 млн. лева. Най-големите обеми са за Азия и Африка. В списъка на вносителите са десетки държави – от ЕС, САЩ, Канада, членки на ЕС, Израел, Египет, Мексико до Индонезия, Малайзия, Буркина Фасо, Южен Судан, Узбекистан и мн. др.

Нинова заяви, че няма никакви сделки с Украйна и за Украйна.

А възможно ли е все пак българско оръжие да е стигнало в държавата, която води отбранителна война? На този депутатски  въпрос вицепремиерът даде следния отговор – при всяко разрешение износителят задължително декларира къде ще отиде продукцията. В тези декларации дестинация Украйна няма. Разбира се, не е невъзможно през препродажби нещо, произведено в България, да стигне в Украйна. Това обаче е отговорност на търговците, обясни министър Нинова. 

По думите ѝ, Комисията за контрол над оръжейния износ по принцип трябва да дава отчет за дейността си в края на всяка година, но сега заради напрегнатата ситуация отчети ще се правят на всяко тримесечие.

Всеки, който разпространява лъжи, че България изнася оръжия  за Украйна, заплашва националния интерес, подчерта вицепремиерът.

В кои страни се изнася българско оръжие ?

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции