<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149087" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руски бизнес...

Косово ще подаде молба за членство в ЕС

31 Октомври 2022
0 51

Косово ще подаде молба за членство в Европейския съюз (ЕС) през декември, съобщава в. “Данас”, цитиран от БТА.

През май Косово подаде молба за членство в Съвета на Европа. Сега косовското правителство възнамерява да подаде молба и за членство в ЕС през следващия месец. Това потвърди и Клисман Кадиу, политически съветник на вицепремиера Бесник Бислими.

Сърбия и Косово: Ще ескалира ли отново конфликтът в региона?

“Започнахме подготовка за подаване на молба за членство в Европейския съюз като първа стъпка, за да получим статут на страна кандидат. Молбата ще бъде подадена тази година, през декември. Междувременно в края на август беше сформиран Изпълнителен комитет, който да се заеме с подготовката на тази кандидатура. Правителството предприема всички необходими стъпки, за да информира съюзниците и чешкото председателство на ЕС за целта на кандидатурата”, коментира Кадиу.

Косово е единствената страна, която не е кандидатствала за членство в ЕС от 2003 г. Тогава на страните от Западните Балкани бе обещано бъдеще с европейска перспектива. В сегашната обстановка членството на Косово в ЕС и НАТО е от особено значение.

Премиерът на Косово предупреди за вероятен конфликт със Сърбия

По въпроса дали това е най-подходящият момент мненията са различни. Проф. Незир Краки коментира пред радио Косово, че кандидатстване до края на годината не би било прекалено рано. Друг професор, Арбен Фетоши, обаче смята, че усилията на косовското правителство са преждевременни. Той се обоснова, отбелязвайки, че Косово трябва да внимава кандидатурата им да не бъде отхвърлена. Според него институциите трябва да се подготвят добре и да отдадат максимално значение на гарантирането на процеса.

След като молбата бъде приета, на Косово ще бъде предоставен статут на страна кандидат.

Косово ще подаде молба за членство в ЕС през декември

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции