<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181909" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сръбският пр...

Косовски сърби се опитаха да щурмуват общински сгради (видео)

29 Май 2023
1 113

Косовски сърби се опитаха да щурмуват общински сгради. Те искат да превземат сградите на местната власт.

Вучич иска да присъедини Косово към Сърбия до края на мандата си

Косовската полиция и ръководените от НАТО сили КейФОР бяха забелязани да защитават сградата на общината в Звечан. Тя е една от четирите общини, които проведоха предсрочни избори миналия месец, бойкотирани от етническите сърби. Само етнически албанци или представители на други по-малки малцинства бяха избрани на кметски постове и като общински съветници. Това написа NOVA.

Над десет сърби и петима косовски полицаи бяха ранени при сблъсъци миналия петък. А сръбските войски на границата с Косово бяха поставени в повишена бойна готовност.

Косовски сърби се опитаха да щурмуват общински сгради (видео)
снимка: NOVA

Етническите сърби в Северно Косово, които са мнозинство в тази част на страната, се опитаха да блокират наскоро избраните етнически албанци да влязат в общинските сгради. Косовската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата и да пусне новите служители в офисите.

Съединените щати и Европейският съюз осъдиха правителството на Косово заради използването на полицейска сила. Но тя се наложи, за да се осигури достъп до общинските сгради. Представителите на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, както и на Съединените щати и Европейския съюз в Прищина снощи отново излязоха с изявление. В него се казва, че предупреждават всички страни да не отправят заплахи. Както и да не предприемат действия, които биха могли да повлияят на безопасната и сигурна среда, защото това може да насърчи конфликт.

На митинг в петък вечерта в Белград сръбският президент Александър Вучич заяви, че “Сърбия няма да стои безучастна в момента, в който сърбите в Северно Косово бъдат нападнати“. Всеки опит на Сърбия да изпрати свои войски през границата обаче би означавал сблъсък с войските на НАТО, разположени там.

Споразумението между Прищина и Белград от 2013 г. бе обявено за противоконституционно. То бе за формиране на Съюз на сръбските общини. Планът не включва други етноси и може да доведе до използване на изпълнителни правомощия за налагане на закони.

Сръбска листа и гражданите, които са се насъбрали пред сградата на община Звечан, настояват новоизбраният албански кмет да не влиза в сградата на общината. А специалните части на косовската полиция веднага да се изтеглят. Тези искания са били изнесени от представители на Сръбска листа в разговор с представители на косовската полиция и КейФОР в Звечан. Пред сградата на община Звечан присъстват мощни сили на косовската полиция. Както и на специалната полиция, и представители на КейФОР в пълно бойно снаряжение.

Косовски сърби се опитаха да щурмуват общински сгради

Косовски сърби се опитаха да щурмуват в общински сгради

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции