<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=169385" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Над 190 са опер...

Кой е единственият телефон, достоен да снима изборите?

13 Март 2023
1 194

Кой е единственият телефон, достоен да снима изборите? Моделът разкрива проверка на “Капитал”.

Само един смартфон отговаря на изискванията в поръчката на “Информационно обслужване” за 12 000 мобилни устройства за видеонаблюдение по време на изборите.

Моделът е Е13 на Motorola, показа проверката. Директната покана към трите телекома в страната – “A1 България”, “Виваком” и “Йеттел България”, беше обявена на 8 март, като крайният срок на подаване на оферти беше петък (10 март). Времето за доставка е много кратко – телефоните трябва да бъдат налични след 20 март, след което да достигнат и до изборните секции преди вота на 2 април.

Кой е единственият телефон, достоен да снима изборите?

Стойността на цялата поръчка се очаква да е в размер 2.8 млн. лв. без ДДС. Тя включва стойки за заснемането, както и сим карти от операторите с план за мобилни данни. За да може броенето да се излъчва онлайн. Именно заради това, изискванията са доставчикът да е оператор, а не технологичен производител.

Държавата купува мобилни телефони за 2 млн. лв. за видеонаблюдение на изборите

Конкурсът е разделен в три лота – всеки за малко над 4000 смартфона, сим карти и стойки. Идеята явно е и трите оператора да участват спрямо покритието си в отделните райони, предоставяйки телефоните от подизпълнител. Очевидно той ще е един и същ, тъй като практически няма друг модел телефон, който да покрива всички заложени изисквания.

Motorola E13

Motorola E13 е нов модел, който беше представен в началото на годината и в момента се предлага на малко места в България. В търговската мрежа цената му е около 200 лв. с ДДС.

Минималните изисквания в документите по конкурса са достатъчно изчерпателни, но и стесняващи избора. Те включват: размер на екрана между 6.4 и 6.6 инча, да има Android 13, 5000 mAh батерия, 8-ядрен процесор, основна видеокамера с най-малко 12 мегапиксела и гаранция минимум 3 години. Особено ограничаваща е максималната тежест – до 180 грама, която при телефони с толкова голяма батерия е рядко срещана. Така при пресяване на критериите се достига единствено до Motorola E13. От “Информационно обслужване” не коментираха конкурса пред “Капитал”.

Видеонаблюдението на изборите ще е с мобилни устройства

Част от условията са видимо ограничаващи и любопитно защо изобщо ги има. Например, предвид че устройствата ще се ползват практически само като статични уебкамери, изисквания за тегло, размер или качеството на екраните изглеждат нелепи.

Залагането на условия, така че само един модел телефон да отговаря на тях, е лоша практика, която ограничава конкуренцията.

Изискванията към 12 000 сим карти е да имат минимум 8 гигабайта трафик, тъй като видеонаблюдението ще се излъчва онлайн. Те също така трябва да са активни една година, което е друга съществена неефективност. Защо е необходимо за един ден употреба да се плаща абонамент за цяла година?

Кой е единственият телефон, достоен да снима изборите?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции