<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104357" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Имената на Ни...

КПКОНПИ: Бивш кмет на Созопол трябва да върне 145 000 лв на общината (видео)

21 Октомври 2021
0 357

КПКОНПИ обяви, че бивш кмет на Созопол трябва да върне 145 000 лв на общината, пише Mediapool.

Бившият член на ГЕРБ и кмет на Созопол Панайот Рейзи трябва да върне 145 000 лева на общината. Причината – конфликт на интереси. Отделно той е глобен с 5000 лева с решение на антикорупционната комисия. Рейзи бе кмет на града между 2007 и 2019 г.

Производството е заради изразходването на общински средства в полза на местния футболен клуб “Созопол”. Рейзи е бил негов председател на Управителния съвет от 6 март 2009 г. до 21 април 2019 г.

Разследват бившия кмет на Созопол за схема с фалшиви ремонти (видео)

Позицията на Рейзи

Панайот Рейзи посочва, че няма икономическа или политическа зависимост между него и спортния клуб, както и че не е получавал възнаграждение от членството си. Той твърди още, че действията му са въз основа на взети решения от Общинския съвет, които той като кмет няма право да не изпълни.

При проверката е установено, че Панайот Рейзи е подписал лично 6 преводни нареждания за изплащане на субсидии от бюджета на общината към сдружението в общ размер на 145 хил. лв., съобщава КПКОНПИ.

Обстоятелството, че кметът на общината е и член на Управителния съвет и представляващ футболния клуб, налага извода за наличие на частен интерес по смисъла на закона, се казва в решението на комисията.

КПКОНПИ: Бивш кмет на Созопол трябва да върне 145 000 лв на общината

Частният интерес се изразява в получаване на облага от страна на спортното сдружение под формата на помощ и подкрепа. Той влияе върху изпълнението на служебните правомощия на лицето, заемащо висша публична длъжност, посочва още КПКОНПИ.

Щом разходването е извършено в интерес на юридическо лице с нестопанска цел, няма значение, че не е получавано възнаграждение. Правилното и законосъобразно поведение би било преди подписването на преводните нареждания Панайот Рейзи да си направи самоотвод от изпълнението на конкретното правомощие по служба и съответно да го делегира на свой заместник, което той не е извършил.

КПКОНПИ: Бивш кмет на Созопол трябва да върне 145 000 лв на общината

Източник: Mediapool
Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции