<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=159627" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правителство...

Кремъл санкционира европейски граждани за “системна антируска риторика”

17 Януари 2023
0 68

Кремъл санкционира европейски граждани за “системна антируска риторика”, пише в. Дневник.

Това е само част от отговора на деветия пакет санкции на ЕС от 16 декември. Санкционираните няма да се допускат на руска територия. Общодостъпен списък с конкретни имена обаче не се посочва.

Според съобщението на руското външно министерство “агресивна антируска линия прокарва и Европейският парламент, приел на 23 ноември резолюция “За признаване Руската федерация за държава – спонсор на тероризма”. Следват обвинения в “нелегитимни действия, подкопаване международноправните прерогативи на Съвета за сигурност на ООН” и “двойни стандарти на западната политическа общност”.

Кремъл санкционира европейски граждани за &#8220;системна антируска риторика&#8221;
Снимка: iStock

Филип Киркоров, Никита Михалков и още 117 знаменитости попадат под санкции (документ)

Сред санкционираните от Москва са още ръководителите на силовите ведомства на страните от ЕС, участващи в подготовката на въоръжените сили на Украйна в рамките на оказването на военна помощ на Украйна.

На руска територия няма да се допускат също отделни евродепутати, както и държавни и търговски структури, произвеждащи и доставящи на Украйна въоръжение и военна техника.

През декември миналата година държавите от Европейския съюз се договориха за девети пакет от санкции срещу Русия по повод войната в Украйна. В черния списък бяха вкарани още 200 души, включително вицепремиерите Татяна Голикова, Виктория Абрамченко и Алексей Оверчук. Сред тях редица федерални министри и помощникът на руския президент Максим Орешкин. Санкционирани са и депутати от Държавната дума и членове на Съвета на федерацията.

ЕС прие девети пакет от санкции срещу Русия

Деветият пакет от санкции разшири списъка на авиационни продукти, забранени за износ в Русия. Евродепутатите решиха още да се отнемат лицензите за излъчване на четири руски телевизионни канала. Това са “Первый канал”, РЕН ТВ, “НТВ Мир” и “Россия 1”.

В началото на 2023 година стана ясно, че Филип Киркоров, Никита Михалков и още 117 знаменитости попадат под санкции. Те бяха наложени с указ на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Кремъл санкционира европейски граждани за &#8220;системна антируска риторика&#8221;

В списъка, разпространен от канцеларията на президентството в Киев, фигурират журналисти, оперни певци, университетски преподаватели. Наред с популярния певец и кинорежисьора четем имената на оперната певица Анна Нетребко, философът Александър Дугин, генералният директор на „Русия днес“ и много други. Списъкът се допълва и от украински граждани, като телевизионната водеща Жанна Бадоева, пише ТАСС.

Кремъл санкционира европейски граждани за “системна антируска риторика”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции