<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100966" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кристалина Г�...

Кристалина Георгиева обвини предшественика си в Световната банка

25 Септември 2021
0 274

Кристалина Георгиева обвини предшественика си в Световната банка. Това предава Клуб Z.

Управляващата директорка на Международния валутен фонд (МВФ) разкритикува като “неверни и фалшиви инсинуации” заключенията на независимо разследване. И твърденията, че докато е била на висок пост в Световната банка (СБ) е оказвала натиск върху служители да манипулират данни, за да изглежда бизнес климатът в Китай по-благоприятен.

Световната банка обвини Кристалина Георгиева, че е оказала натиск в полза на Китай

Изявлението

В изявление, което планира да направи пред Управителния съвет на МВФ, Георгиева обвинява офиса на предишния президент на СБ – американеца Джим Йон Ким, – в манипулация. Тя обяснява, че се е намесила, за да блокира предложение на човек от екипа на Ким данните за Хонконг. То било да бъдат взети предвид при изчисляването на рейтинга на Китай в ежегодната класация на СБ “Да правиш бизнес”, което би подобрило значително позициите на страната.

Засега бившият президент на Световната банка не е отговорил на запитването на Ройтерс за коментар.

Кристалина Георгиева обвини предшественика си в Световната банка

Миналата седмица СБ публикува доклад за разследването, проведено от американската юридическа кантора УилмърХейл (WilmerHale). Според него високопоставени представители на базираната във Вашингтон международна финансова институция са оказвали неправомерен натиск върху свои подчинени. Те трябвало да подправят данни в полза на Китай. Целта е била да отиде той на по-предно място в класацията “Да правиш бизнес” за 2018 г. Предполагаемите нарушения са били извършени в момент, когато СБ е търсела подкрепата на Китай, за да увеличи своя капитал.

Управляващата директорка на МВФ вече заклейми изводите от разследването на УилмърХейл, публично и пред своите подчинени. В изявлението, което планира да направи пред ръководството на фонда, българската икономистка влиза в по-големи подробности.

Според Кристалина Георгиева разследването прави “неверни и фалшиви инсинуации…. че моите колеги в Световната банка и аз надуваме рейтинга на страна в класацията “Да правиш бизнес” в замяна на капиталови ангажименти. “Нека бъда ясна: такова нещо не се е случвало и никога няма да се случи под моето ръководство”, подчертава тя.

Георгиева посочва, че усилията й да не допусне данните за Хонконг да бъдат взети предвид при определянето на рейтинга на Китай са показали нейната загриженост класацията на Световната банка да е честна.

Разследването

Според българската икономистка разследването на УилмърХейл е стигнало до погрешно заключение, че тя е поискала от служители на СБ да се съобразят с очакванията на Китай за рейтинга му в класацията “Да правиш бизнес”. Причината е, че е била обезпокоена, че в противен случай той може да не подкрепи увеличаването на капитала на банката. Съжалявам, че мои колеги “не са вярвали, че могат да говорят открито, за да повдигнат пред мен въпроси за честността на данните”, казва тя. И уверява, че си е била поставила за цел установяването на по-добра комуникация.

Чуха се призиви управляващата директорка на МВФ да подаде оставка заради случая. Нейни бивши колеги обаче я подкрепиха, отбелязва Ройтерс.

Как Кристалина Георгиева и Симеон Дянков са издигнали Китай в класация за бизнес

Управителният съвет на МВФ се събра във вторник, за да се запознае с предварителен доклад на етичната комисия на фонда. И реши да проведе ново заседание в скоро време.

Вчера председателката на комисията за финансовите услуги към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Максин Уотърс нарече “много обезпокоителни” заключенията на независимото разследване.

“Това подкопава репутацията на Световната банка и също така поставя под въпрос сегашното ръководството на МВФ, където честните данни са критично важни за неговата мисия и където неправомерното влияние на една сила, преследваща користните си интереси, може да изложи на риск стабилността на глобалната финансова система”, коментира Уотърс.

Сегашният президент на СБ Дейвид Малпас, също американец, каза, че заключенията на разследването на УилмърХейл “говорят сами за себе си”. Той обаче не влезе в подробности, отбелязва Ройтерс.

Кристалина Георгиева обвини предшественика си в Световната банка

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции