<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101682" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българка вли...

КС ще реши “канадския” казус на Кирил Петков в разгара на кампанията

01 Октомври 2021
2 252

КС ще реши “канадския” казус на Кирил Петков в разгара на кампанията. Това пише Mediapool.

Очаква се това да стане към края на октомври. Констуционният съд ще публикува всички събрани документи десетина дни преди да вземе решението си, за да може гражданите да си съставят мнение за случая.

КС ще реши "канадския" казус на Кирил Петков в разгара на кампанията

Казусът

До този момент канадските власти не са предоставили информация за точната дата, на която Кирил Петков е престанал да бъде канадски гражданин. КС ще реши казуса до края на октомври с наличната информация, която може да не включва всички изискани документи.

Конституционният съд се интересува основно от датата, на която бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков е престанал да бъде канадски гражданин. Ключовата дата е 10 май, когато президентът Румен Радев издаде указа за назначаване на служебното правителство.

Съдът поиска от Кирил Петков да обясни кога е спрял да бъде “канадец”

Ако Кирил Петков е престанал да бъде канадски гражданин преди това, указът на президента за назначаването му за министър ще бъде сметнат за законен. Ако е Петков е бил канадец и след 10 май, КС ще отмени указа на държавния глава.

Единствената информация, която бившият служебен министър дава на този етап е, че е Канада го е информирала на 20 август, че вече не е канадец.

Делото пред КС бе образувано по искане ГЕРБ. Но атаката срещу най-популярната фигура в служебното правителство бе започната от от “Има такъв народ”.

Актовете на Кирил Петков като служебен министър на икономиката няма да бъдат отменени. Дори той да се окаже с двойно гражданство и президентският указ за назначаването му да бъде обявен за противоконституционен.

Предишното решение 3 от 2020 г. на КС води до ясния извод, че дори назначаването на Кирил Петков за министър да бъде обявено за противоконституционно, това реално няма да доведе до нищо. Подписаните от него документи остават валидни и не могат да бъдат атакувани. Това решение на КС тълкува въпроса за стабилността на актовете на централната и местната власт.

КС ще реши "канадския" казус на Кирил Петков в разгара на кампанията

Позицията на президента

Президентът вече коментира, че Петков е атакуван от “корупционери”, които искат да върнат часовника назад.

Бившите министри Кирил Петков и Асен Василев не останаха във втория служебен кабинет на Радев, назначен на 16 септември т.г. Те решиха да основат партията си “Продължаваме промяната”, с която ще участват на изборите на 14 ноември.

Кирил Петков: Онче-бонче, от кого ще взема процентче (видео)

КС ще се произнесе в средата на изборната кампания, в която президентът Радев ще се бори за втори президентски мандат. А Петков и Василев – за парламента.

По-рано през септември в интервю за Mediapool политологът Георги Киряков коментира:

“Ако се окаже, че Кирил Петков е имал канадско гражданство в момента на издаването на президентския указ за назначаване на служебното правителство и въпреки това е станал служебен министър, това няма как да не бъде експлоатирано от ГЕРБ и ДПС. Това може да се превърне в пречка за реализиране на пълния потенциал на новия проект”.

Според други анализатори обаче решението на КС може да бъде възприето от симпатизантите на Радев и “Продължаваме промяната” като още една атака от страна на институция, в която ГЕРБ има сериозно влияние.

КС ще реши “канадския” казус на Кирил Петков в разгара на кампанията

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции