<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113173" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Франция реги...

Кучетата са непризнатите герои на пандемията

26 Декември 2021
0 391

Кучетата са непризнатите герои на пандемията, пише Клуб Z.

Американски експерти твърдят, че кучетата – някои стари членове на семейството, други – осиновени напоследък, са непризнатите герои на пандемията от Covid-19 заради ползата за психичното здраве на стопаните, която са осигурили само с присъствието си, съобщи ЮПИ.

С куче до себе си е по-лесно човек да се справи с изолацията, страха, тъгата, предизвикани от пандемията.

Изследователят Франсоа Мартин изучава връзките между животни и хора. Той е ръководител на екип към “Несле Пурина” в Сейнт Джоузеф, Монтана.

Самият той има два немски дога и знае от собствен опит колко са му помогнали кучетата през тези две години. В изследването си доказва, че животът с куче дава на човек чувство за социална подкрепа и намалява някои отрицателни психологически ефекти на пандемията.

Когато питаш хората какво им носи кучето, обикновено отговарят – компания, чувство, че принадлежиш към група, държи те и зает, обяснява Мартин.

Кучетата са непризнатите герои на пандемията

Вижте най-коледното куче в социалните мрежи (видео)

Ако имаш куче, трябва да го разхождаш, това ти дава цел.

“Приятно е – добавя той. – А и никой не е толкова щастлив да ме вижда всеки ден, колкото кучетата ми”.

Екипът приема пандемията като уникална възможност да установи как кучетата осигуряват социална подкрепа на хората. За целта те са наблюдавали 1500 души, които са имали куче или са искали да имат куче.

Резултатите показват, че сред собствениците на кучета депресията е много по-малко разпространена, а и са по-позитивно настроени в сравнение с хората, които искат да си осиновят такова животно. Показателите за тревожност и щастие обаче са еднакви.

Изследването е извършено от ноември 2020 г. до пролетта на 2021 г. Други домашни любимци не са включени, защото има данни за различна полза от различните видове.

Кучетата са непризнатите герои на пандемията

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции