<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101106" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доц. Ангел Ку...

Кунчев: Няма пробив във ваксините, починалите са възрастни с придружаващи заболявания (видео)

27 Септември 2021
0 1054

Няма пробив във ваксината при наличие на средно 2% починали ваксинирани. Става въпрос за възрастни хора с много придружаващи заболявания. При тях изграждането на имунитет след ваксиниране е доста по-затруднено.

Кунчев: Няма пробив във ваксините, починалите са възрастни с придружаващи заболявания (видео)

Той поясни, че скоро Европейската комисия може да има решение за удължаване на действието на сертификатите за имунизация срещу коронавирус с още една година. Според него сертификатът е логично да бъде пропуск за закрити масови събития, за да няма налагане на мерки.

Само 6% от починалите от Covid-19 за последните 24 часа са ваксинирани

Трета или бустерна доза

“Има вече данни, че не е нужно всички да си поставят трета доза от ваксините срещу коронавируса. Голяма част от напълно имунизираните са си изградили антитела. Те ще им осигурят защита една, дори може две и повече години”, обясни той.

Доц. Ангел Кунчев: Засега масова реимунизация не е необходима

Според него тези, които всекидневно заради професията си се сблъскват с вируса, е необходимо да си направят трета игла. Кунчев добави и че ако искаме да се ваксинираме с трета доза, е хубаво да докажем с изследвания, че тя ни трябва, защото нямаме изграден имунитет.

Стойчо Кацаров: Отменям всички ограничения, ако се ваксинират масово хората над 60 г. (видео)

“България има проблем с първа и втора игла, нека после да мислим за трета”, добави той и открои някои нюанси.

„Всеки, който си направи трета доза, това ще се запази в неговото здравно досие. При поява на нов щам, новите ваксини, които ще получаваме, вероятно ще бъдат променени. Това, което сега се взима като решение, може да не е същото след година, ако всичко се промени“, обясни още главният държавен здравен инспектор.

Кунчев: Няма пробив във ваксините, починалите са възрастни с придружаващи заболявания
Снимка: БулФото

Евентуална следваща вална

Той коментира и четвъртата вълна, като поясни, че засега сме 300 заболели на 100 000 и не се налага масов локдаун.

“Има области с 400 на 100 000, но ще се вземат мерки по места, ако се мине прагът 500 на 100 000”, каза още Кунчев.

Той обясни, че ако не подобрим покритието на ваксинация у нас, може да пострада организираният туризъм. Кунчев обърна внимание и на скритата заболеваемост, която се случва основно в големите градове. Тя е свързана с това, че хората са се научили да си купуват сами тестове и когато са положителни, не казват на здравните власти.

Кунчев: Няма пробив във ваксините, починалите са възрастни с придружаващи заболявания

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции