<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94943" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България зат...

Доцент Кунчев: Следващата вълна на Covid-19 ще е на неимунизираните и младите (видео)

26 Юли 2021
0 2395

“Следващата вълна на Covid-19 ще е на неимунизираните и младите” – това заяви главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев в ефира на NOVA.

В Западна Европа най-засегнати са хората между 20 и 30 години, обясни той.

„Съгласен съм с извода на гръцкия здравен министър – следващата вълна ще е на неимунизираните. Аз бих добавил и на младите хора”, посочи Кунчев.

Той обясни, че в Западна Европа най-засегнати от Делта варианта са хората на възраст между 20 и 30 години. А в някои страни, като Кипър например, най-засегнати са децата между 8 и 11 години. По думите му, от една страна е спецификата на Делта варианта, а от друга това, че тези групи са най-слабо имунизирани. Доц. Кунчев все пак отбеляза, че имунизацията на децата и то над 12 години започна сравнително скоро.

Доцент Кунчев: Следващата вълна на COVID-19 ще е на неимунизираните и младите

Доц. Кунчев: От август ще видим и у нас повишаване на новите случаи на Covid-19 (видео)

В България с две дози са имунизирани около 16%, а поне с една доза над 19%.

„Върви процесът. Има дни с по 10-15 000 имунизации на ден. Ако правехме по 30 000 имунизации на ден, имаше някаква вероятност до септември да стигнем до 70%. Очевидно няма да ги стигнем”, коментира доц. Кунчев.

Д-р Стойчо Кацаров: Обмисля се ваксинираните хора да получат парични ваучери (видео)

Той обясни, че една игла осигурява между 40 и 60% защита, според ваксината. След втората игла трябват 14 дни, през които антителата да стигнат високи нива.

И докато в България има неизползвани количества ваксини с изтичащ срок на годност, в много други страни има недостиг. Доц. Кунчев обясни, че в Африка е ваксинирано едва 3% от населението. Запитване за ваксините, които ни остават, имало дори от страни като Португалия.  

Доцент Кунчев: Следващата вълна на COVID-19 ще е на неимунизираните и младите и други хора тук

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции