<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112680" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Умора, задух, ...

Доц. Кунчев: Това е война, ние имаме ваксините, вирусът – новите щамове (видео)

22 Декември 2021
0 488

Доц. Кунчев: “Това е война, ние имаме ваксините, вирусът – новите щамове” – това заяви главният държавен здравен инспектор в ефира на NOVA.

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти”, заяви в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

За Омикрон

„Противоречиви са данните, които получаваме. Всеки ден започва с преглед на ситуацията във Великобритания, Нидерландия и други страни. На среща преди дни експерти описаха ситуацията така – „В момента не сме във вълна, в момента сме в цунами”. Нарастването в Западна Европа е изключително рязко,  броят на засегнатите от вируса е много голям, но тежестта не е толкова голяма. Колкото сме по-подготвени, толкова по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме”, смята доц. Кунчев.

Той посочи, че в посочените от него държави вълната преминава по-леко заради високия брой ваксинирани.

„Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се появяват нови щамове. Това е война. Ние имаме няколко основни оръжия – дезинфекция, мерки, най-вече ваксината, а вирусът ще вади нови варианти. Ако нещата протекат като при Великобритания, възможно е болниците отново да се препълнят”, прогнозира здравният инспектор, без да посочва точна дата за разпространението на Омикрон в България.

Кунчев припомни, че случаи на новия щам вече са регистрирани в съседни на страната държави като Румъния и Гърция. Въпрос на време било да дойде и у нас, а медиците ежедневно секвенират проби и следят дали това се е случило.

Доц. Кунчев: Това е война, ние имаме ваксините, вирусът – новите щамове (видео)

Доцент Кунчев пред “Господарите”: Жив съм благодарение на ваксината (РЕПОРТАЖ)

За ваксинацията на децата

На въпрос има ли смисъл 5-годишното дете да бъде ваксинирано, Кунчев препоръчва това да бъде направено, за да му бъде осигурена пълна безопасност.

„Човек може да го кара по-леко, но това не значи, че не е преносител на вируса. Ваксинираният пази най-вече околните, но преди всичко той има имунитет за самия себе си”, посочи той.

Според здравния инспектор над 5 млн. деца са ваксинирани в САЩ и при нито едно от тях няма развито автоимунно заболяване в следствие на ваксината. Миокардитите са изключително рядка реакция, която се среща само при възрастните. Няма основание да се говори и за репродуктивни проблеми, категоричен беше доц. Кунчев.

„Оказва се, и мен ме стресира изключително много, че навсякъде има антиваксъри, но у нас те са най-кръвожадни. Един български град си замина, а те продължават да разпространяват какво ли не – чипове, самолети, графенофокиси. Щях да седна и да запиша всички теории, които бяха създадени, те са над 10. Това не е нормално, като има толкова много данни. Има седмици, в които нямаме нито един ваксиниран починал. В цялата работа има нещо оптимистично. Ние направихме едно проучване, което показа, че около 10-15% са крайни антиваксъри и с тях няма как да се преборим. Но има още две групи, които се колебаят. Ето за тях си заслужава да направим тази кампания”, смята здравният инспектор.

Доц. Кунчев: Това е война, ние имаме ваксините, вирусът – новите щамове

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции