<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145087" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавите са ...

Купуваме с 30% по-скъп хляб в сравнение с миналата година (видео)

20 Септември 2022
0 38

Купуваме с 30% по-скъп хляб в сравнение с миналата година, предава NOVA.

Данните на Евростат отчитат рекорден ръст в цената на хляба не само за България, но и за целия Европейски съюз. Като причина се посочват сътресенията на световните пазари на храни заради войната в Украйна – затруднен износ на зърно, сериозен скок в цените на пшеницата, покачването в цената на природния газ.

Ръстът в цената на хляба се дължи на поскъпването на основните суровини, коментира собственикът на хлебопекарна в Пловдив Нестор Куцев.

И допълва: “Най-много се повиши цената на слънчогледовото масло. Тази на брашното се запази след отмяната на ДДС ставката. Тарифите на тока и горивата също сериозно влияят на крайната цена”.

Купуваме с 30% по-скъп хляб в сравнение с миналата година (видео)
Снимка: iStock

Рязкото поскъпване на хляба може да доведе до бунтове в ЕС

От бранша твърдят, че поскъпване на цената на хляба след 9-ти юли няма. Тогава с актуализацията на бюджета ДДС за хляба и за брашното беше намален до нула. Производителите у нас обясняват данните на Евростат с поскъпване на годишна база заради разходи за ток, газ и заплати. Сметката им показва, че ако ставката не беше паднала, то към момента щяхме да имаме още 20% скок в цената на хляба, което на практика означава ръст с 50 на 100 за  година.

Купуваме с 30% по-скъп хляб в сравнение с миналата година (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции