<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113496" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Взрив в апарт...

Лекар: Пострадалите от пиратки обикновено са мъже от 30 до 45-50 години (видео)

31 Декември 2021
0 251

“Малко след полунощ е пикът на пациентите с травми от фойерверки”. Това отбеляза пред bTV д-р Людмил Симеонов, който е началник на клиниката по хирургия на ръката в “Пирогов”.

“Направили сме средностатистически образ на пострадалия от пиратка – това обикновено е мъж, между 30 и 45-50 години. Много рядко имаме пострадали жени, изглежда те са по-заети през това време”, уточни лекарят.

Лекар: Пострадалите от пиратки обикновено са мъже от 30 до 45-50 години

По думите му през последните години има позитивна тенденция на по-малко травматизъм, но той съществува. “Една от зоните, които се засяга, е ръката, но голям процент поражения има и по откритите части на тялото – това са лицето, очите и понякога ушите, ако експлозията е много силна”, каза още д-р Людмил Симеонов. Опитът на клиниката е свързан с различни видове взривни вещества и фойерверки. Най-малки травми причиняват пиратките, които са най-лесно достъпни, но ако те се взривят в ръката, водят до изгаряния и разкъсно-контузни рани.

“Ако се случи инцидент с травма на ръката, първото нещо, което трябва да направи пострадалият, е да се измие на течаща вода, след което да превърже с обилен превързочен материал. Следващото нещо е да потърси възможно най-бързо най-близкия медицински кабинет или болница”, обясни още той.

Лекар: Пострадалите от пиратки обикновено са мъже от 30 до 45-50 години

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции