<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98056" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Лекари от Пловдив отказаха ваксина срещу Covid-19 на 12-годишно дете (видео)

01 Септември 2021
0 2906

Лекари от Пловдив отказаха ваксина срещу Covid-19 на 12-годишно дете, съобщава bTV.

Малко преди началото на учебната година Борислав и съпругата му решават да ваксинират сина си срещу коронавирус. Отивайки в общинска болница “Свети Пантелеймон” обаче лекарите отказват да направят имунизацията. 

Следва втори опит – в 7-о ДКЦ, но и там без успех. От там отказаха да коментират каква е причината. От болница “Свети Пантелеймон” обясниха, че не са имали информация за здравословното състояние на детето, както и за имунизационния му статус. 

“Поради това, че не е педиатър и няма официални документи от личния педиатър, тя е отказала. Ние смятаме, че има правилно отношение към нещата, защото тя не е и педиатър, няма специалност по педиатрия”, обясни д- р Генади Странджев, зам.-директор на МБАЛ “Свети Пантелеймон”.

Последва и реакция на здравната инспекция. 

“Аргументите на колегата не са основателни, дотолкова, че ваксината е разрешена за приложение на възраст над 12 години. Трябвало е да попита просто имало ли е в един месец назад някакви ваксини, които са правени съгласно задължителния имунизационен календар”, обясни д-р Милена Панайотова, началник отдел “Противоепидемичен контрол” в РЗИ-Пловдив.

Разрешиха ваксинирането на деца над 12 години срещу Covid-19 у нас

Лекари от Пловдив отказаха ваксина срещу COVID-19 на 12-годишно дете (видео)

По данни на здравното министерство близо 13 000 деца между 12 и 18 години са ваксинирани. Разрешени за употреба върху деца между 12 и 17 години са две ваксини – на “Модерна” и “Пфайзер”.

В Европа 70% от пълнолетното население вече е ваксинирано напълно срещу коронавируса, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Първенец с най-много поставени две дози е Малта с 90%. Втора е Исландия с малко над 86%, следвана от Ирландия, Дания, Белгия и Португалия. България е последна в Общността с 20%.

Лекари от Пловдив отказаха ваксина срещу COVID-19 на 12-годишно дете

Източник и видео: bTV

Първенец с най-много поставени две дози е Малта с 90%. Втора е Исландия с малко над 86%, следвана от Ирландия, Дания, Белгия и Португалия. България е последна в Общността с 20%.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции