<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=109613" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Даваш 400 евро ...

Леките странични реакции след ваксина в България са 90%

26 Ноември 2021
0 3832

Леките странични реакции след ваксина са 90%, пише Mediapool.

Леките и обичайни странични реакции след ваксинация срещу Covid-19 са 90% от общия брой в България до 28 октомври 2021 г. Общият брой докладвани странични реакции у нас е 3456. За леки и обичайни странични реакции се приемат болка в мускула, болка на мястото на убождането, висока температура за кратко време и сходни.

Това се разбира от отговори на Изпълнителната агенция по лекарствата на въпроси на Factcheck.bg. Повод беше проверка на твърдения от политици, че има “един милион случаи” на увреждания или смърт, причинени от ваксините. Беше внесена и проекторезолюция в Европейския парламент (ЕП) по въпроса.

В проверката се разглеждат данни от френския евродепутат Виржини Жорон, член на “Национален фронт” на Марин льо Пен. Предложението ѝ за “фонд за обезщетение на жертвите на ваксините срещу Covid-19” включва и данни, които претендират за достоверност. Според тях “около милион случая на хора, които имат странични реакции”.

Леките странични реакции след ваксина в България са 90%

Нежеланите реакции от ваксините срещу Covid-19 – британският опит

Общо 749 979 случая на реакции са обявени до момента

“Към дата 28 октомври 2021 г. общият брой на съобщенията за нежелани лекарствени реакции, свързани с ваксини срещу Covid-19, e 749 979 при приложени 574 700 000 дози”. Това съобщи за Factcheck.bg д-р Мария Попова. Тя е директор на дирекция “Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания” към Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя уточни, че предоставените цифри се различават от официалните данни, предоставени публично от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Същото показа и проверката, направена от нас.

От отговорите на д-р Попова се потвърждава информацията, че в Европейския съюз (ЕС) няма изискване предоставените съобщения да бъдат медицински валидирани. “Част от съобщенията са направени от медицински специалисти. В част от съобщенията на пациентите е приложена медицинска документация”, посочи тя.

На въпрос дали може ли да се прави съпоставка със страничните реакции след други ваксини, каквито сравнения се правят от коментатори в публичното пространство, д-р Попова заяви: “Всяко сравнение с профила на безопасност с този на други ваксини трябва да отчита факта, че при ваксините срещу Covid-19 експозицията е несравнимо по-голяма, такава, каквато не е правена при нито една от съществуващите ваксини. Прилагането върху много по-голям брой хора е предпоставка за по-голям брой реакции и за откриване и на много редки нежелани лекарствени реакции, които при по-рядко употребявана ваксина не са открити”.

Проверено:

Данните, изнесени от евродепутата Виржини Жорон за “един милион случаи на хора” със странични реакции след ваксина в ЕС, са неверни. Освен това, повечето докладвани нежелани лекарствени реакции в България са леки и обичайни след каквато и да е инжекционна ваксинация.

Леките странични реакции след ваксина са 90%. Точка/.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции