<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126712" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рупорите на р...

Лицето на руската окупация в Крим днес критикува обсесията по “Z” и войната в Украйна

20 Април 2022
0 1786

Бившият главен прокурор на Крим Наталия Поклонская, която доскоро беше член на руския парламент, влезе в челен сблъсък с официалната военна линия на Кремъл. Материал на Булевард България.

Поклонская, която наскоро беше назначена за зам.-директор на агенцията за културен обмен и връзки с руснаците в чужбина “Россотрудничество”, се обяви против войната в Украйна и против идолизирането на военната символика – вкл. буквата “Z”. 

Лицето на руската окупация в Крим днес критикува обсесията по  &#8220;Z&#8221; и войната в Украйна

Маркировъчният знак от руската военна техника в Украйна доби популярност като символ на т.нар. “спецоперация”, като се появява върху сгради, паметници и емблеми на спортни клубове в Русия. В няколко случая бяха правени и “флашмобове” с деца или възрастни, които образуват “Z” с телата си. 

Как буквата Z стана символ на войната за Русия?

Това обаче не се харесва на Наталия Поклонская – въпреки че самата тя като прокурор беше активен участник в събитията от 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим и задейства военизирани сепаратистки групировки в Донецк и Луганск. 

“Тази буква Z символизира трагедия и мъка както за Русия, така и за Украйна. Защо? Защото умират и руски войници, руски граждани, а родителите им получават различни новини. Това е беда. Нали Министерството на отбраната съобщава колко души са загинали, колко са ранени. Да не би това да е радост? Не е”, казва тя в интервю за YouTube канал на име “Живой гвоздь”. 

Символите Z и V бяха забранени не само в Украйна, но и в Молдова, и в Литва, и в две германски провинции (Бавария и Долна Саксония) заради това, че се разглеждат като жестове на подкрепа за руската военна агресия и военни престъпления. 

В Русия знаците Z и V стават все по-популярни

От официалната стилистика на провоенната пропаганда, в която латинската буква замества тази от кирилицата, до нестандартни рекламни трикове като идеята за продажба на великденски козунаци с глазура под формата на “Z”.

Изказването на Поклонская предизвика негодуванието на прекия ѝ ръководител Евгений Примаков – директор на “Россотрудничество” и внук на едноименния бивш премиер на Русия. 

“Що се отнася до определения волунтаризъм и изразяване на свободно мнение от държавни служители във връзка с изпълнение на служебните им задължения, интересите на агенцията и държавата, които те представляват, трябва да се смятат за приоритетни”, обяви Примаков след интервюто на бившата прокурорка. 

Той нарича провоенните знаци “най-народните символи на подкрепа за нашата армия и силите на освобождението” на Украйна от “очевидно зло”. 

Примаков стига и по-далеч, като изразява недоволство от това, че руската страна изобщо води прегвори с “терористи, бандитски формирования и нелегитимни органи”, което не било допускано в Кавказ и Близкия изток. 

Наталия Поклонская обаче явно не се отказва от позицията си

В своя Telegram-канал тя прави аналогия с нацисткия режим в Германия, като казва, че е “опасно да се прекланяме сляпо на каквито и да е символи – историята не обича това”. 

“На великденските хлябове се изобразяват кръстове, а не военни символи. В детските градини се прави гимнастика и се учат стихотворения за мама, мира и доброто, а не се построяват децата в колони като военни символи”, казва тя. 

Лицето на руската окупация в Крим днес критикува обсесията по  "Z" и войната в Украйна
Тя нарича “беда, трагедия и катастрофа” жертвите и пострадалите хора както от страна на въоръжените сили, така и при цивилните

“Може би някой вижда нещата по различен начин и може да открие нещо хубаво и светло, но при мен това не се получава, съжалявам. И това е моето лично мнение – не мога да наричам тези неща с различни имена. Ако това нарушава длъжностната ми характеристика, разбира се, ще понеса наказание”, казва още тя. 

Това не е първото изявление на Поклонская против войната – от началото на март досега тя има няколко публични позиции, в които казва, че украинците също имат “патриотични и благородни цели” и че всички трябва да застанат на страната на мира, защото днес “разменна единица не са монетите или банкнотите, а човешкият живот”. 

Поклонская се превърна в проблем за режима в Кремъл през миналата година след поредица от изяви и гласувания в Думата в разрез с партийната дисциплина на “Единна Русия”. 

Тя така и не попадна в новите листи на партията, а Москва направи неуспешен опит да я преквалифицира като посланик в Кабо Верде – оказа се, че отсрещната страна не желае да приеме акредитационните ѝ писма. 

Едва тогава Поклонская беше позиционирана в “Россотрудничество” – място, което може скоро също да изугби. 

Междувременно в Украйна нейният бивш съпруг Владимир Клименко (неуспешен кандидат-кмет на Мариупол от партията на проруския олигарх Виктор Медведчук) беше арестуван, заради съучастие в “антиукраинска информационна кампания в подкрепа на държавата-агресор”. 

Лицето на руската окупация в Крим днес критикува обсесията по “Z” и войната в Украйна

Източник: Булевард България

Видео: Живой Гвоздь

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции