<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105746" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проф. Мира Ко...

Локдаун за възрастните хора предлага микробиологът от БАН проф. Петрова (видео)

01 Ноември 2021
0 988

Две трети от населението в България не е защитено по никакъв начин от вируса, заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова пред bTV.

Локдаун за възрастните хора предлага микробиологът от БАН проф. Петрова (видео)

В момента само 600 000 души са преболедували доказано заразата, а 1,5 млн. са ваксинирани.

„Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере по къщите вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието“, добави тя.

По думите ѝ четвъртата вълна ще бъде най-тежката такава в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали от коронавирус спрямо миналата година.

„Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процента на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране“, поясни тя.

По думите ѝ политиците в момента правят всички усилия да се харесат на електората си и не смеят да проведат позитивна и активна кампания за ваксиниране.

Локдаун за възрастните хора предлага микробиологът от БАН проф. Петрова (видео)

„Традиционно сме много добри в производството на ваксини като държава, но не можем да се надяваме, че българска ваксина срещу Covid-19 ще има скоро. Тя все още е на ниво научен проект, доразработва се. Тепърва ще бъдат направени експериментите от фаза 1, 2 и 3 и то ако с нас се ангажира голяма международна компания. Нямаме срокове. В момента тече разработката на втория прототип“, обясни тя.

Локдаун за възрастните хора предлага микробиологът от БАН проф. Петрова

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции