<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Двама от лиде...

Локдаунът в Китай през 2020 г. рязко е увеличил валежите

19 Февруари 2022
1 256

Локдаунът в Китай през 2020 г. рязко е увеличил валежите, пише Дневник.

Рязък спад в емисиите заради карантините, свързани с COVID-19, е причинил рекордни валежи в Китай през 2020 г. Това се казва в нов доклад на учени, цитиран от Би Би Си.

Атмосферни промени, задвижвани от спада на нивата на аерозолите и парниковите емисии, са били фактор за пороите, довели до смъртта на стотици хора и евакуацията на милиони други това лято, като са причинили около едва трета от тези валежи. Дългосрочните съкращения на емисиите обаче едва ли ще доведат до други подобни събития.

Тази година количеството валежи, паднало в река Яндзъ, е рекордно от 1961 г. насам – 79% увеличение през юни и юли.

Международен екип е изследвал валежите през лятото над източен и централен Китай. По принцип аерозолите в атмосферата, често свързани с изгарянето на въглища, може да намалят риска от екстремни метеорологични явления.

Локдаунът в Китай през 2020 г. рязко е увеличил валежите

Люспестият бозайник панголин може да се окаже пренoсителят на коронавируса от Ухан

Причинно-следствената връзка изглежда сложна. Затоплянето над сушата се е увеличило заради намаляване на аерозолите. Но над океаните се наблюдава охлаждане заради намаляването на парниковите емисии. Това увеличава разликите в температурите над тях през лятото и води до вълни от влажен въздух над източен Китай.

Има ли опасност от емисии подобни екстремни явления, докато правителствата по света намаляват емисиите и отвързват енергийните си системи от парниковите газове? “Добър въпрос,” казва проф. Ян Ян от университета за информационни науки и технологии в Нанкин, който води изследването, и уточнява: подобни резки промени в климатичната система няма да се наблюдават при трайната, но постепенна политика на намаляване на емисиите.

Локдаунът в Китай през 2020 г. рязко е увеличил валежите

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции