<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116141" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Във Франция Co...

Лъчезар Томов: Заразените деца с Covid-19 са 18 пъти повече спрямо миналата есен (видео)

23 Януари 2022
0 302

Лъчезар Томов: Заразените деца с Covid-19 са 18 пъти повече спрямо миналата есен – това заяви математикът в ефира на NOVA.

“Основният голям скок на нови случаи е във възрастовата група 10-14 и 15-19 години. Децата направиха 18 пъти рекорд по заболеваемост спрямо миналата есен”.  Това заяви в студиото на “Събуди се” математикът Лъчезар Томов. 

По думите му разпространението на COVID-19  минава първо през децата и после при възрастните.

“Сега очакваме скок и при възрастните – тази или следващата седмица. Причината е, че не знаем реалната цифра на хората, които са ваксинирани. Изглежда, че реалните сертификати са не повече от 70-80 процента, защото процентът болни, които влизат в болница, е висок в сравнение с другите държави. Около 20-23 процента от хората в България наистина са ваксинирани”, посочи Томов. 

Лъчезар Томов: Заразените деца с Covid-19 са 18 пъти повече спрямо миналата есен (видео)

Доцент Ангел Кунчев прогнозира нормализиране на ситуацията с Covid-19 от март

Според него броят на смъртните случаи ще се увеличи. “Досега починалите са близо 33 хиляди. Неофициално тази цифра се умножава по 2 – което означава, че смъртните случаи са над 60 хиляди”. 

“Надявам се до две седмици да има спад на заразените до две седмици. За това ще помогне и онлайн обучението. Има ли спад при децата, ще има и спад при възрастните. Петата вълна няма да е много дълга – след март едва ли ще продължи”, подчерта Томов. 

Лъчезар Томов: Заразените деца с Covid-19 са 18 пъти повече спрямо миналата есен

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции