<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149683" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Порошенко го...

МААЕ не откри признаци за “мръсна бомба” в Украйна (видео)

04 Ноември 2022
0 33

МААЕ не откри признаци за “мръсна бомба” в Украйна.

Ядреният надзорен орган на ООН заяви в четвъртък, че не е открил признаци на необявена ядрена дейност в три обекта в Украйна, които инспектира по искане на Киев. Това бе направено в отговор на руски твърдения, че се разработва “мръсна бомба”.

Правителството в Киев настоя инспекцията да бъде проведена, за да демонстрира, че обвиненията са безпочвени.

„В конкретния случай говорим за ясни обвинения, направени от високопоставен служител в Руската федерация, че на тези локации се извършва тайна дейност, че е замесен ядрен материал. Консултирах се с правителството на Украйна, защото Агенцията не може да прави инспекции по желание. Те ни дадоха разрешение да проверим. Една от локациите, тази край Киев, бяхме посещавали още през септември. Но тогава не търсехме обогатен уран, плутоний или торий. Затова сега направихме второ посещение, за по-различна проверка”, коментира генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

МААЕ не откри признаци за &#8220;мръсна бомба&#8221; в Украйна (видео)

Какво е “мръсна бомба”?

Русия нееднократно е заявявала, че Украйна планира да използва такава бомба. Киев отхвърля тези твърдения. Някои украински и западни представители обвиняват Русия, че самата тя подготвя нападение с „мръсна бомба“, за което ще хвърли вината върху Украйна.

Проверки са извършени в три, а не в да обекта – всички споменати от Русия като съмнителни. Това са Институтът за ядрени изследвания в Киев, Източният минно-обогатителен комбинат в град Жовти води и производственото обединение Източен машиностроителен завод в град Днипро.

МААЕ не откри признаци за “мръсна бомба” в Украйна (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции