<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=156672" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За първи път ...

Махат бокса от Олимпийската програма заради Русия?

24 Декември 2022
0 413

Лоши новини около един от най-успешните за България олимпийски спортове. Международният олимпийски комитет обмисля изваждането на бокса от програмата за Париж 2024 поради политически причини.

Става въпрос за конфликт между МОК и организацията, отговаряща за Олимпийския турнир – IBA (Международната боксова асоциация). В свое изявление МОК разкрива притесненията си, че IBA “няма интерес към боксьорите и спорта, а единствено в собствената си сила”.

Махат бокса от Олимпийската програма заради Русия?
Снимка: BulPhoto

Припомняме, че боксът от години е разкъсван около конфликти относно силата на различните организации. В момента има четири различни официални шампионски пояса във всяка категория в професионалния бокс. IBA отговаря за организацията на така наречения “аматьорски” или “олимпийски” бокс. Притесненията относно безкористните намерения на организацията обаче започват да нарастват все повече.

Фюри защити световната титла, предизвика Усик (видео)

Настоящ неин президент е руснакът Умар Кремлев. Освен това той е и генерален секретар на Боксовата федерация на Русия. През септември контролираната от него IBA спря лиценза на Украйна. Това щеше да принуди младежкия национален тим на страната да се състезава под европейски флаг на предстоящото европейско първенство. След намеса на МОК това решение бе отменено и правата на федерацията – възстановени. Само ден по-късно IBA взе решение да възстанови правата на Русия и Беларус, които бяха спрени от Международния олимпийски комитет, заради военната агресия, упражнявана от двете страни. Освен това асоциацията взе решение да задържи на поста Кремлев, вместо да проведе нови избори.

Всичко това принуди МОК да излезе с остра позиция, заплашваща целия спорт:

“Това изявление потвърждава, че IBA продължава да разчита на компания, основно контролирана от руското правителство. Притесненията ни включват и скорошното решение да не се проведат нови президентски избори. МОК ще трябва сериозно да преосмисли бъдещите си решения, които, след последните развития, могат да включват и премахването на бокса от Олимпийските игри в Париж през 2024 г.”

Боксът е един от най-успешните спортове на Олимпийски игри за България. Поредното доказателство бяха Игрите в Токио миналата година. Тогава Стойка Кръстева донесе един от трите златни медала за родината ни.

Източник: Bleacher Report

Махат бокса от Олимпийската програма заради Русия?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции