<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125363" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Столтенберг ...

Майка от Кентъки отказва да напусне Украйна без осиновено дете, което чака да заведе у дома

10 Април 2022
1 1614

Майка от Кентъки отказва да напусне Украйна без осиновено дете, което чака да заведе у дома, пише ABC News.

Войната в Украйна прунуди милиони хора да емигрират, но майка от Кентъки има по-различна идея. Тя е събрала багажа си и се е насочила към военната зона. Нейната мисия – да заведе у дома най-новото попълнение в семейството си.

“Реших да дойда, защото чаках финалното решение на съда за осиновяването на дъщеря ми. Тя е евакуирана от Донецк в Львив сега”, казва Колиийн Томпсън.

Дъщерята на Томпсън, Мор навърши 18 години само няколко дни преди началото на атаките. Тя е една от над 300 сираци, които са били в процес на осиновяване от американци преди Русия да нахлуе в Украйна, според ООН.

Томпсън добави, че тя също така е взела трудното решение да се сбогува с останалите си деца у дома в САЩ, за да може да помогне на други украински сираци.

Войната направи невъзможно за Томпсън и други осиновителни семейства да финализират необходимата документация, за да доведат децата си в Америка. Домовете за сираци се евакуират, тъй като Русия продължава атаката си. Така е трудно да се следи къде може да живеят децата, според Детския фонд на ООН.

„Работихме с няколко правителствени агенции, помагайки за евакуацията на деца от сиропиталища и възрастни, които са напуснали дома за сираци. Ние помагахме да ги евакуираме в ранните етапи на войната“, каза тя.

Майка от Кентъки отказва да напусне Украйна без осиновено дете, което чака да заведе у дома

Куче, изгубено в Украйна, откри собственика си (видео)

С пица, игри, уроци и приятелство, Томпсън помогна децата да се чувстват като у дома си, докато успеят да се срещнат с новите си семейства.

„Мога да провеждам разговори във FaceTime с децата в тази група, които са осиновени от американци, за да могат да кажат „Здравей“ на децата си и да ги видят“, каза Томпсън.

Когато Томпсън пристига в Украйна на 3 март, тя се надява да премести дъщеря си Мор и другите деца, чакащи да бъдат осиновени, в Съединените щати. Но сега, повече от месец по-късно, те все още са заседнали в Львов. Томпсън казва, че се радва, че е с дъщеря си, но и че са в опасно положение, заедно с другите 43 деца, които са пътували от Донецк до Львов с Мор.

„Слушаме сирени за въздушни нападения тук няколко пъти на ден и децата трябва всеки път да минават под сиропиталището. Случват се всякакви неща. И е отчайващо, страшно”, каза Томпсън пред ABC News.

Въпреки че децата могат да пътуват до съседни страни, Томпсън казва, че многократно им е казвано от Държавния департамент, че не могат да отидат в новите си домове в Америка, докато осиновяването не бъде финализирано.

„Двадесет и две ЕС страни, много от които не осиновяват и нямат възможности като Америка, настаняват тези деца”, каза Томпсън.

Според уебсайта на Държавния департамент, дете без окончателна заповед за осиновяване или настойничество не отговаря на условията за виза. Законът за имиграцията на САЩ определя допустимостта за визи и според уебсайта на отдела служителите нямат право да правят изключения.

На 22 март двупартийна група законодатели изпрати писмо до държавния секретар Антони Блинкен. Тя призова Държавния департамент да обедини американските родители с украинските деца, които вече са в процес на осиновяване. Томпсън казва, че са имали разговор с Държавния департамент и родителите на украинските деца в сряда вечерта. Но отново им е казано, че процесът на осиновяване трябва първо да бъде финализиран.

„Изглежда като просто питане“, каза Томпсън. „Тези американски семейства са проверени, проверени, обучени и те са свързани с тези деца. Те са в процес на осиновяване. Ние сме най-подходящият и най-сигурен вариант за тези деца да имат къде да останат, докато не е безопасно да бъдат в Украйна.”

Тъй като организациите на място в Украйна и законодателите тук продължават да работят за намиране на начин да доведат тези деца в Съединените щати, Томпсън каза, че ще направи каквото може, за да промени живота им. Тя планира да остане с Мор, докато успеят да се върнат заедно в Кентъки.

Майка от Кентъки отказва да напусне Украйна без осиновено дете, което чака да заведе у дома

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции