<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=100663" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Общински слу...

Македония ще промени термина “български фашистки окупатор” в учебниците си

22 Септември 2021
0 736

Македонският премиер Зоран Заев обяви, че страната няма да променя учебниците си по история, но ще промени термина “български фашистки окупатор”. Решението идва след настояването на България за промяна на учебното съдържание в страната, съобщава Mediapool.

Македония ще промени термина &#8220;български фашистки окупатор&#8221; в учебниците си

“Забеляза ли сме определени слабости в българските учебници. Те също са готови да направят промените, защото по този начин се изгражда приятелство”, каза още македонският премиер.

Медиите в Северна Македония: “Бугарија не ни пушта во ЕУ, ама ќе ни однесе во вселената”

“Ще бъда нужно да се изпрати дипломатическа нота, в която ще се казва, че краткото име означава същото, както и дългото. Това значи, че Северна Македония и Република Северна Македония е едно и също и нямаме териториални претенции. Няма да се намесваме във вътрешните работи, включително и в малцинствени въпроси, защото става дума за български граждани и те имат своите права като хора и общност, могат да търсят своите права така, както е в РСМ и както е уредено във всички европейски страни”, каза Заев.

От изявлението му стана ясно, че РСМ е готова да предложи на България да стане втората държава, която да пази македонското небе, след като Гърция е първият партньор в тази сфера.

“На първо място самите институции трябва да полагат усилия за изграждане на приятелство и да не провокират враждебност по отношение на паметниците, които са много и в двете страни. Фашизмът не трябва да има етническо определение”, допълни още Заев .

На посещение в Скопие е еврокомисарят по разширяването на съюза Пол Вархеи. Вчера той първо се срещна с българския президент Румен Радев, който поиска от Скопие “ясни правнообвързващи решения”, за да промени България позицията си и да одобри преговорната рамка за членството на Северна Македония в ЕС.

Македония ще промени термина &#8220;български фашистки окупатор&#8221; в учебниците си

Румен Радев припомни пред Вархеи, че 120 000 български граждани в Република Северна Македония са и граждани на Европейския съюз и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права.

Служебният премиер: Твърдо поддържаме Северна Македония по пътя ѝ към ЕС (видео)

САЩ и ЕК обаче засилват натиска към София за намиране на решение. България настоява да се подпише нов документ със Скопие, който да замени яловия договор за добросъседство, но македонците засега не показват, че са готова да направят това.

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции