<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181919" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Турската лир...

Макрон иска край на “нетърпимия модел” на използване на пластмаса

29 Май 2023
0 81

Еманюел Макрон иска край на “нетърпимия модел” на използване на пластмаса.

Представители на 175 нации с различни амбиции се срещнаха в централата на ЮНЕСКО днес. Целта им беше да постигнат напредък по историческо споразумение, обхващащо целия жизнен цикъл на пластмасата, предава France24.

В началото на преговорите ръководителят на преговорите Густаво Меза-Куадра Веласкес каза, че предизвикателството е „огромно, както всички знаем тук, но не е непреодолимо“

„Очите на света са вперени в нас“, заяви той.

А френският президент призова участващите нации да сложат край на днешния “глобализиран и неустойчив” производствен модел, при който по-богатите страни изнасят пластмасови отпадъци към по-бедните.

С повторна употреба и рециклиране можем да намалим замърсяването от пластмаса до 80%

Макрон иска край на &#8220;нетърпимия модел&#8221; на използване на пластмаса

„Замърсяването с пластмаса е бомба със закъснител“. Това каза той във видео съобщение. И добави, че базираният на изкопаеми горива материал представлява риск за целите за борба с глобалното затопляне, както и за биоразнообразието и човешкото здраве.

Макрон посочи, че първите приоритети на преговорите трябва да бъдат намаляване на производството на пластмаси. Както и забрана “възможно най-скоро” на най-замърсяващите продукти като пластмасите за еднократна употреба.

Залозите са големи, като се има предвид, че годишното производство на пластмаса се е удвоило за 20 години до 460 милиона тона. То е напът да се утрои в рамките на четири десетилетия. Две трети от тази продукция се изхвърля, след като е използвана веднъж или няколко пъти. Повече от една пета се изхвърля или изгаря незаконно, а по-малко от 10 процента се рециклират.

Ръководителят на Програмата на ООН за околната среда Ингер Андерсен коментира пред делегатите, че културата на изхвърляне на пластмаса „излива изобилие от замърсяване, задушава нашите екосистеми, затопля климата, уврежда здравето ни“. А най-уязвимите по света са най-силно засегнати.

„Само премахването, намаляването, подходът с пълен жизнен цикъл, прозрачността и справедливият преход, само те могат да донесат успех.”

През февруари 2022 г. нациите се съгласиха относно необходимостта от правно обвързващ договор на ООН за прекратяване на замърсяването с пластмаси по света. Те си поставиха амбициозен краен срок до 2024 г.

Срещата в Париж, която ще продължи до 2 юни, е втората от петте сесии в процеса.

А вие опитвате ли да избягвате пластмасата? Пишете ни в коментарите!

Заглавна снимка: President.gov.ua

Макрон иска край на “нетърпимия модел” на използване на пластмаса

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции