<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125278" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС поиска от ...

Малките бензиностанции спряха да работят нощем

09 Април 2022
0 866

Малките бензиностанции спряха да работят нощем, пише в.Сега.

Това съобщи зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

„С търговската отстъпка от 5-6 ст. на литър не могат да се покрият месечните разходи от около 6000 лв. (включващи заплати, осигуровки, такси за поддръжка на техниката) за работата на такъв обект“, каза той и уточни, че отделно са харчовете за купуването на гориво. „Една бензиностанция от селски тип, в малко населено място продава ежедневно 2000-2500 л горива. Средно на месец излизат 70 000 л. Заради кризата немалко от собствениците са принудени да теглят заеми за да купят гориво, което да продават. През миналата година за зареждането са давали по 50 000 лв., а сега им трябват двойно повече.

Високите цени на горивата намалиха работата на бензиностанциите с 35-40 процента.

Няколко колеги от София вече освободиха служителите си и пуснаха обектите си на самообслужване. Други затварят метанстанциите си, защото в газът вече е по-скъп от бензина. За това и продажбите му паднаха в последните месеци е тройно по-ниско, от 3 тона на обект падна на един. Високата му цена пък накара и много хора, купили на лизинг камиони на метан да ги върнат”, каза още Хаджидимитров.

Симо Симов, собственик на малка безниностанция, смята, че от началото на войната в Украйна отново се случват някои странни неща. Според него между правителството и най-големия производител на течни горива имало сговор. По думите му, в началото на март премиерът Асен Василев в едно телевизионно интервю казал, че кабинетът се е договорил с рафинерията да калкулира цените според по-евтиния руски петрол. „Това създаде хаос на пазара, защото всички останали играчи, основно вносителите на горивата, формират цената си по сорта „Брент“. Правителството договори цена, изгодна за него и за монопола.

За това трябваше да се самосезира Комисията на защита на конкуренцията

и се получи дъмпинг на пазара“ смята търговецът. Симов уточни, че и в годините назад винаги правителствата са успявали да се договарят с монополиста и например, когато трябва да се понапълни хазната с ДДС, то горивата поскъпват.

В ефира на БНТ днес Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация призна, че с търговска отстъпка от няколко стотинки на малките бензиностанции е трудно да се прави търговия. Той уточни, че с над 25% от началото на годината е поскъпнал най-масовият бензин в България. Според него около Великден ново поскъпване на горивата не се очаква. “За момента високите цени свиват потреблението, а интересът на търговците не е високи цени и ниско потребление, а обратното – по-ниски цени и високо потребление, от търговска гледна точка не мисля, че ще има увеличение на цените на горивата преди Великден”, коментира Делчев. Той съобщи, че е намалял броят на хората, които зареждат пълен резервоар на бензиностанциите. “Преди се зареждаха пълни резервоари, сега се зарежда гориво за 20 – 30 – 40 – 50 лева”, коментира той.

Според Делчев, ако цените на горивата у нас продължат да растат пропорционално на растежа на цената на суровия петрол, в един момент държавата трябва да се замисли да се намеси в помощ на хората и търговците.

По време на парламентарния контрол днес вицепремиерът Асен Василев в отговор на депутатски въпрос за инфлацията, каза че се работи с останалите финансови министри на ЕС за мерки за намаляването й. „Въпросът е намерим общоевропейски подход, защото, ако всяка държава започне да сменя ставките, най-вероятно ще се случи много нерегламентирана търговия и няма да има очаквания ефект да се потисне увеличаването на цените. В рамките на 7 до 10 дни да има много ясна рамка в Европа. Ние след това да подготвим своя антикризисен пакет в съответствия с нея. Що се отнася до акциза, България е предложила да се намали наполовина минималната ставка за ЕС. Все още това обаче се обсъжда“, поясни Василев.

Малките бензиностанции спряха да работят нощем

Малките бензиностанции спряха да работят нощем

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции