<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101317" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Авиокомпания...

Манипулират ли ни със “скандално” видео в социалните мрежи? (видео)

29 Септември 2021
0 2062

Манипулират ли ни със “скандално” видео в социалните мрежи? Отговорът търси репортерът ни Виктория Симеонова в новата рубрика на “Господарите” “Шок! Ужас! Бомба!”.

За рубриката

В “Шок! Ужас! Бомба!” ще ви показваме различни манипулативни видеа и новини, които набират широка популярност, но не са истина. Ще показваме корените им и ще търсим причините те да се разпространяват толкова бързо. Питаме и хората как приемат видеата и заглавията, с които ни заливат социалните мрежи – на кои са склонни да повярват и на кои не се доверяват от пръв поглед.

Рубриката цели разконспириране на опасните полуистини, които ни заобикалят. Те често са причина за определени политически и обществени процеси. Зад тях обикновено стои ясен план за настройване на хората едни срещу други или срещу конкретни личности и движения.

Манипулират ли ни със "скандално" видео в социалните мрежи?
В този епизод на “Шок! Ужас! Бомба!”

През последните дни много потребители ни изпратиха видео, на което се твърди, че ваксинират дете насилствено. Видеото се разпространява с надпис “Тайно от родителите скопяват деца с ваксината”.

Проследихме историята му и тя ни доведе до ноември 2019 година, когато видеото е качено за първи път. Откриваме го на страницата на болница в Австралия. Вероятно е качено от пациент на болницата.

Години по-късно Covid-19 пандемията го връща към живот. То е споделено в различни групи в социалните мрежи на гръцки, френски, чешки, полски и български език, а може би и на други. Твърди се, че на него виждаме насилствено тестване на дете с PCR тест или ваксиниране. Действително медицинските лица взимат проба от гърлото на детето, но това е рутинно изследване. Като всяко дете и това от кадрите не обича медицинските процедури, затова се опитва да избегне неприятния тест.

Нашият експеримент

Репортерът ни Виктория Симеонова и операторът Йохан Вирт се разходиха по улиците на София и показаха видеото на няколко случайни минувачи. Част от тях действително повярваха, че на кадрите се вижда ваксиниране на дете. Други бяха категорични – надписът е абсолютна манипулация.

Ето защо ви съветваме внимателно да проверявате фактите преди да споделяте подобни видеа в социалните мрежи. А ако попаднете на такова видео, споделете го с нас – ние бързо ще го разконспирираме. Изпращайте ги на gospodari.com и на Facebook страницата ни.

Манипулират ли ни със “скандално” видео в социалните мрежи?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции