<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143598" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правителство...

Мародери нападат наводнените села, търсят се доброволци за нощен патрул (видео)

08 Септември 2022
0 301

Мародери нападат наводнените села, търсят се доброволци за нощен патрул, съобщава БНТ.

“Пострадалите семейства на първо време продължават да имат нужда от доброволци за разчистването на кал и боклуци от дворовете. Имаме нужда и от нова инициатива заради многото зачестили кражби и мародери, които обикалят къщите. Призоваваме доброволци – задължително местни жители. Те да патрулират вечер с полицията, защото познават района и хората. Така могат много по-лесно да разпознаят съмнителни лица и външни хора”, обясни координаторът на местния кризисен щаб в Каравелово.

Хората се оплакват, че изчезват всякакви вещи – от метал, събиран за вторични суровини, през лопати и колички, до компютри.

Заради набезите полицията е предложила местни жители да се включат в нощните патрули из селата. Има нужда от доброволци, които да разнасят вода и храна. Засега има храна, но все пак има нужда от още бутилирана вода, храна в консерви, спално бельо – чаршафи, завивки, възглавници, матраци. Има голяма нужда от нови дрехи, чорапи и обувки.

Тъй като детската градина в Каравелово също има щети, децата ще бъдат извозвани до филиала в Карлово, където ще започнат учебната година. Детското заведение има нужда от 20 легла, освен това маси, столове, играчки.

Жителите на другото наводнено село Слатина пък се оплакаха, че заради отнесения от стихията мост, който свързва двете части на селото, няма как да бъдат извозени боклуците. В контейнерите има и умрели животни и местните се притесняват от зарази. 

“Това е единствената силна връзка, главният път на селото. Работим бързо по изчистването на моста и дерето, за да се сложи някакво временно съоръжение, през което да преминават хората”, обясни кметът на Слатина Петър Делков. 

По думите му има няколко къщи, които все още нямат ток, но това трябва да се случи в следващите дни.

“Комбинирани багери и самосвали са съсредоточени в разчистването на пясъка от коритото на реката, защото се получават наноси и не спира от Балкана да влече пясък и пръст”, каза Делков. Реката вече е в коритото си, но е важно финалното разчистване да стане преди уикенда, когато се очакват нови валежи.

Мародери нападат наводнените села, търсят се доброволци за нощен патрул (видео)

Селата около Карлово и Сопот отново са под вода, наводнени са и складове на ВМЗ-Сопот

Мародери нападат наводнените села, търсят се доброволци за нощен патрул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции