<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=110452" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Студенти от Н...

Математиците са с най-високи средни доходи сред завършилите у нас

02 Декември 2021
0 427

Професионалните направления с най-високи средни доходи сред завършилите са „Информатика и компютърни науки“, „Математика“ и „Комуникационна и компютърна техника“, пише NOVA.

Следвани са от „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Металургия“ „Обществено здраве“, „Медицина“, „Електроника, електротехника и автоматика“ и „Военно дело“.

Математиците са с най-високи средни доходи сред завършилите у нас
Ръст на висшистите

С над 4000 са се увеличили студентите в българските университети през академичната 2020/2021 г., като общият им брой е достигнал 202 605. Това сочат данните от Рейтинговата система на висшите училища в България. Нейното 11-о издание беше представено днес в Министерството на образованието и науката (МОН).

Най-голямото висше училище остава Софийският университет „Св. Климент Охридски“. В него учат 22 250 бъдещи висшисти. На второ и трето място са Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и УНСС, съответно с 16 580 и 14 600 студенти. Дванадесет университета в страната имат под 1000 възпитаници.

Най-масовото професионално направление все още е „Икономика“. Изучават го 29 321 души. В последните години обаче броят им намаля значително заради последователните усилия на държавата да регулира търсенето на образование и предлагането на работни места на пазара на труда. На второ място по брой обучаващи се е „Педагогика“ с 16 719 бъдещи абсолвенти. А на трето е „Медицина“ с 13 186.

Математиците са с най-високи средни доходи сред завършилите у нас

През миналата академична година най-много е скочил броят на първокурсниците в „Педагогика на обучението по…“ – с 24%, и в „Педагогика“ – с 9%. Бъдещите лекари също са се увеличили – с 6%. В същото време студентите в направление „Обществено здраве“ са намалели с 11%, а изучаващите „Туризъм“ – с 10%.

През първите пет години след дипломирането си 53% от висшистите в страната са работили на позиции, изискващи висше образование. 

Математиците са с най-високи средни доходи сред завършилите у нас

Източник: NOVA

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции