<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132913" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сменят Херо М...

Матю Макконъхи призова в Белия дом за оръжейна реформа

09 Юни 2022
0 348

В 20-минутна емоционална реч актьорът Матю Макконъхи призова за спешна промяна на американското законодателство за оръжията. Вчера (08.06) той се срещна с американския президента Джо Байдън в Белия дом, пише “Сега”.

Носителят на “Оскар” е роден и израснал в Ювалди – малкото градче в южен Тексас, където преди дни млад мъж застреля 19 деца и две начални учителки. 

Нападателят от Тексас е предупредил онлайн, че се готви за масова стрелба

Макконъхи разказа, че той и съпругата му Камила Алвес са прекарали голяма част от изминалата седмица със семействата на жертвите. Той показа техни рисунки и донесе в залата за брифинг зелени кецове, които едно от убитите деца носело всеки ден и които били използвани за идентифициране на тялото ѝ след стрелбата. Тя е нарисувала сърце на една от обувките.

Макконъхи говори подробно за децата и какви мечти са имали, преди да бъдат убити. Едно от тях е искало да бъде морски биолог. Друго се е готвело да чете стихове от Библията в църквата следващата седмица. Трето мечтаело да отиде в училище по изкуствата в Париж. “Можете да почувствате шока в града – да почувствате болката, отричането, разочарованието, гнева, вината, тъгата, загубата на животи, прекъснатите мечти”, каза той.

Кинозвездата се изказа на фона на изявление на демократите в Сената на САЩ, че са окуражени от разговорите с републиканските си колеги за промени в законодателството за оръжията. 

Макконъхи заяви, че е посетил Белия дом, за да се опита да допринесе за постигане на тази цел. Коментарите му обаче се очаква да окажат слабо влияние.

Засега наченки на промяна има само на локално ниво. Губернаторът на щата Ню Йорк вдигна възрастовия праг за притежаване на оръжие от 18 на 21 години (стрелецът в Ювалди бе 18-годишен).

Преди осем години подобна трагедия с много жертви в училището “Санди Хук” предизвика призиви за национална оръжейна реформа и доведе до молба за действие от тогавашния американски президент Барак Обама. Но усилията за прокарване на законодателство за контрол на оръжията в Конгреса останаха напразни.

Матю Макконъхи призова в Белия дом за оръжейна реформа

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции