<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=119912" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Болни бебета ...

Майки от “Системата ни убива” се пребориха за по-високи пенсии за инвалидност

22 Февруари 2022
1 217

Майки от “Системата ни убива” успяха да се преборят в последния момент преди приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за по-високи социални пенсии за инвалидност.

Майка от “Системата ни убива”: Не ни допуснаха до тоалетната на НС, за да не се барикадираме там (видео)

Жените се срещнаха с депутати от управляващата коалиция в деня на разглеждането на бюджета на второ четене в пленарна зала, а малко по-късно коалиционните партньори начело със социалния министър Георги Гьоков от БСП обявиха увеличението.

Управляващите ще предложат парите за хората с трайна нетрудоспособност да се изчисляват с увеличен процент от социалнта пенсия за старост. Хората с трайно намалена работоспособност (вид и степен на увреждане 100%) ще получават 160% от социалната пенсия, при настоящи 135%. Ако увреждането е между 91 и 100%, ще се получават 140% от социалната пенсия при настоящи 135%. За 71-90% увреждане плащането ще нарасне до 130% от социалната пенсия за старост при настоящи 125%.

Майки от &#8220;Системата ни убива&#8221; се пребориха за по-високи пенсии за инвалидност
Снимка: БулФото

Социалният министър Георги Гьоков посочи, че в Бюджет 2022 г. има достатъчно средства, които да покрият разходите, направени в последния момент. Става дума за 9 млн. лева, които ще се осигурят от икономии в бюджета на НОИ.

След срещата с майките на деца с увреждания председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев (“Продължаваме Промяната”) заяви, че ги е поканил на заседание на комисията. Той настоя, че е необходима цялостна реформа в сектора на социалните услуги.

Майки от "Системата ни убива" се пребориха за по-високи пенсии за инвалидност
Снимка: БулФото

“Въпросът е не само финансов, въпросът е отношението на администрацията към потребителите, тежестите, които имат по описване на отчети. Искаме да разберем проблемите в същината в тяхната комплексност и да променим няколко закона паралелно”, каза депутатът.

По думите му това са Законът за личната помощ, Законът за хората с увреждания и Законът за социалните услуги. Настимир Ананиев, който също участва в срещата, заяви, че е задал въпроси към министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков. По думите на депутата има източване на системата.

Майки от “Системата ни убива” се пребориха за по-високи пенсии за инвалидност

Източник: Mediapool

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции