<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146547" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Медиите в чуж...

Наблюдатели разкритикуваха медийното отразяване на изборната кампания

03 Октомври 2022
0 318

Международните наблюдатели разкритикуваха медийното отразяване на изборната кампания.

Медийното отразяване по време на предизборната кампания е било съсредоточено върху служебния кабинет и президента и критиката им към конкретни партии, като по този начин тези партии са били представени в негативна светлина. Това са част от заключенията на международните наблюдателите на изборите, които бяха представени в понеделник, пише Свободна Европа.

Над 150 представители на Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа бяха в България, за да наблюдават изборния процес.

В предварителния си доклад наблюдателите отбелязват, че в традиционните медии е имало само ограничен контрол над кандидатите в изборите.

Нито обществените, нито частните медии са успели да проведат дебат между водещите кандидати.

“По този начин гласоподавателите бяха лишени от възможността да направят пряко сравнение между всички водещи участници, което застраши открития политически дебат”, се казва в заключенията на наблюдателите.

Наблюдатели разкритикуваха медийното отразяване на изборната кампания

Още от същото, защото паметта ни е къса (Коментарът на „Господарите“)

“Информационните бюлетини в най-гледаното време бяха съсредоточени върху служебния кабинет и президента, чиито критични изявления често представяха в неблагоприятна светлина партиите, които те обвиняваха за текущите социалноикономически проблеми”, пише още в доклада на СДИПЧ.

Освен това оттам обръщат внимание на факта, че от юли 2022 г. БНТ е под ръководството на изпълняващ длъжността генерален директор, който не е преизбиран след изтичането на неговия мандат. Става въпрос за Емил Кошлуков, който не беше преизбран за нов мандат. Но Съветът за електронни медии не успя да избере и негов заместник.

От СДИПЧ отбелязват, че според събеседниците им “тази ситуация на несигурност подкопава редакционната независимост на обществената телевизия и не е в съответствие с международните най-добри практики за обществените медии по време на избори”.

Отново се отправят критики и към “концентрацията на собственост на медиите и симбиозата между някои медии и политически партии”.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Международните наблюдатели разкритикуваха медийното отразяване на изборната кампания

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции