<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142899" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Извънредните...

Мигрантските лагери у нас са препълнени

01 Септември 2022
0 55

Мигрантските лагери у нас са препълнени с над 20%. В “Пъстрогор”, както и в бежанския лагер в Бусманци, при капацитет от 300 души, в момента настанените надхвърлят 420 души. Подобно натоварване не е имало от 2-3 години насам.

ЕС ще увеличи помощта за украинските бежанци

Бежанци се настаняват включително в телевизионни зали, коридори, както и в помощни помещения, пише “Сега”. Мигрантите са предимно от Алжир, Мароко, Тунис и по-малко от Пакистан, Афганистан и Сирия.

“Докарват ни по всяко време задържани мигранти на различни места в страната, почти всички са на възраст до 30 години и над 95% са мъже. Много рядко сред тях има хора, които знаят някакъв западен език. Част от тях говорят френски”, съобщават от един от бежанските лагери.

Мигрантските лагери у нас са препълнени
Булфото

Служителите в центровете се оплакват от ограничен финансов ресурс и невъзможност да се поддържа съществуващата база.

„За елементарни неща ни принуждават да пишем докладни и обяснения, и дори за части, които струват по 50 лева се чака с месеци за одобрение. А това означава, че когато това бъде одобрено, нуждаещата се машина или техника вече е напълно негодна за използване“, казаха още от центъра.

Вече има напрежение сред персонала, защото натоварването е денонощно.

Отчитайки условията на засилен миграционен натиск, дирекция „Миграция“ предприема организационни действия за експлоатация на половината от капацитета на Инфраструктурния район с мултифункционално предназначение (площадка) на територията на Специализирания дом за временно настаняване на чужденци /СДВНЧ/ в Любимец. Това обявиха от МВР.

Мигрантските лагери у нас са препълнени
Булфото

На нея са разположени оборудвани контейнери /фургони/ с общо 1232 места за настаняване. Охраната на обекта от затворен тип ще бъде обезпечена с командировани служители на МВР. При отпадане на необходимостта от ползването на площадката СДВНЧ-Любимец ще продължи да функционира с нормалния си капацитет от 660 места, уточняват от дирекцията.

Анализът от данните за състоянието на СДВНЧ сочи, че за първите осем месеца на 2022 г. броят на настанените чужди граждани е нараснал двойно в сравнение със същия период на миналата година.

Мигрантските лагери у нас са препълнени

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции