<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113355" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Франс прес: Б...

Мика Зайкова: Инфлацията може да стане двуцифрена (видео)

29 Декември 2021
0 428

Мика Зайкова: Инфлацията може да стане двуцифрена – това заяви финансистът в ефира на NOVA.

„Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Тя не е временно явление. Макар че някои колеги си мислят, че в следващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за съжаление няма да стане. България има допълнителни проблеми – състоянието на топлофикация и мораториумът. Той не решава проблеми, а само ги отлага”, смята Зайкова.

Мика Зайкова: Инфлацията може да стане двуцифрена (видео)

Министър Василев прогнозира кои ще са най-кризисните месеци за инфлацията (видео)

Според социалния експерт и бившия социален министър Иван Нейков инфлацията ще бъде по-висока през първите три месеца от новата година, а след това ни очаква спад. 

„Част от проблема е, че бяхме позабравили какво е инфлация. Не смятам, че това е най-сериозният проблем в социалната сфера. Вече се забелязва спад в цената на петрола заради намаленото потребление. Мисля, че след първото тримесечие на новата година инфлацията ще тръгне надолу. Социалната сфера не генерира инфлация. Тя трябва да създава инструменти, с които да се помага на хората. Важно е да бъде решено на кого и как да бъде помогнато”, обясни той.

Мика Зайкова бе категорична, че България е единствената страна в ЕС, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. По думите й доходите изостават предвид поскъпването на живота.

„Не знам колко време трябва да мине, за да разберем, че минималната работна заплата трябва да бъде определяна не от волята на един министър, а от принципи”, смята Нейков.

Мика Зайкова: Инфлацията може да стане двуцифрена

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции