<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118294" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Суперяхтата ...

Милиардерът Питър Тийл напуска Facebook, за да печели гласовете на Тръмп в изборите за Конгреса

09 Февруари 2022
1 473

Милиардерът Питър Тийл напуска Facebook, за да печели гласовете на Тръмп в изборите за Конгреса, пише Булевард България.

Съоснователят на PayPal и Palantir дава сигнал за намеренията си да използва богатството, влиянието и мрежата си от контакти, за да промени политиката на САЩ в полза на твърдо консервативни кандидати. 

Първата стъпка на Тийл е решението му да се оттегли от борда на директорите на Meta – компанията-майка на Facebook. Предприемачът обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат по време на срещата на акционерите през тази година – ход, който слага край на цяла епоха в историята на социалната мрежа. 

Милиардерът беше смятан за един от идеолозите на Facebook в процеса на превръщане на социалната мрежа в платформа за политическа реклама – завой, който “захрани” компанията с пари и огромна глобална тежест, но и я превърна в обект на остри критики заради безконтролното допускане на дезинформация и манипулации, злоупотребата с лични данни на потребители и монополизирането на пазара. 

Новият шеф на Курц: Милиардерът, който диктува стратегията на Facebook и принуди таблоида GAWKER да фалира

Само преди месец Питър Тийл влезе в новините с решението си да наеме на работа бившия австрийски канцлер Себастиан Курц като “глобален стратег” на инвестиционния си фонд. 

Новият шеф на Курц: Милиардерът, който диктува стратегията на Facebook и принуди таблоида GAWKER да фалира

Америка се готви за ключови междинни избори за конгресмени, сенатори и губернатори на 8 ноември 2022 г., които може да обърнат контролa в двете камари на Конгреса в полза на Републиканската партия, докато рейтингът на Джо Байдън спада постепенно. 

Джо Байдън към репортер на Fox: Тъп кучи син! (видео)

Тийл е сред малкото лоялни привърженици на бившия президент Доналд Тръмп в лобито на най-влиятелните технологични предприемачи. През 2016 г. той инвестира над 1 млн. долара в групи за натиск, създадени в подкрепа на кампанията на Тръмп, А през последната година започна да дарява средства за нов кръг от млади консервативни политици. 

Джей Ди Ванс

Един от тях е Джей Ди Ванс – 37-годишен бивш военен и юрист с докторска степен от Йейл, който е известен с автобиографичната си книга Hillbilly Elegy и сега се кандидатира за сенатор от Охайо.

Мемоарите му описват израстването му като дете на разведени родители в бедно предградие на Синсинати (Охайо), в което домашното насилие, алкохолизмът, злоупотребата с опиати, недостатъчното образование и безработицата съсипват живота на цели семейства от региона на т.нар. Rust Belt – някогашното “сърце” на тежката индустрия в САЩ, което от десетилетия се намира в сериозен икономически упадък. 

След като Ванс завършва право, започва да работи в адвокатска кантора, a малко по-късно се прехвърля към Силициевата долина – бъдещият политик влиза в инвестиционния фонд на Питър Тийл Mithril Capital Management и впоследствие създава своя собствена компания за рискови инвестиции, насочена специално към бившите инудстриални зони в щатите от Средния Запад. 

Питър Тийл е дарил над 10 млн. долара в super PAC-група, която поддържа сенаторската кампания на Джей Ди Ванс. Въпреки че първоначално Ванс заема критични позиции спрямо Доналд Тръмп, в момента кампанията му се припокрива с посланията на стария президент. 

Блейк Мастърс – 35-годишен инвестиционен мениджър, президент на Thiel Foundation

Вторият кандидат, който разчита на финансовата подкрепа от милиардера, е 35-годишният инвестиционен мениджър Блейк Мастърс. Той е президент на Thiel Foundation, главен изпълнителен директор на фонда Thiel Capital и съавтор на две от книгите му. 

Милиардерът Питър Тийл напуска Facebook, за да печели гласовете на Тръмп в изборите за Конгреса

Мастърс се бори за място в полза на Републиканската партия в Сената от щата Аризона, в който е отраснал. През 2016 г. той е част от екипа на Питър Тийл, който помага на Доналд Тръмп в периода на приемане на властта от администрацията на Барак Обама. Мастърс се определя като “консерватор в подкрепа на “Америка на първо място”. 

Излизането на Питър Тийл от Meta / Facebook слага край на 17-годишния му ангажимент с компанията. 

Той е част от управлението й още от 2005 г. и близък довереник на Марк Зукърбърг. Той е и първият външен инвеститор в колежанския му проект, много преди да се превърне в съвременния гигант. 

Исторически срив: Meta загуби 230 милиарда долара само за ден

Припомняме, че през последната седмица Facebook преживя исторически спад в капиталовложенията. Причината – рекорден отлив на потребители от социалната мрежа.

Милиардерът Питър Тийл напуска Facebook, за да печели гласовете на Тръмп в изборите за Конгреса

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Atlantiz

    09 Февруари 2022

    И с цензура.

Реакции