<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148255" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вежди Рашидо...

Милион и половина украинци са без ток след пореден ракетен удар

22 Октомври 2022
0 853

Милион и половина украинци са без ток след пореден ракетен удар от Русия. Цел отново бяха обекти на енергийната инфраструктура. В резултат на ударите без ток са хора в 7 области, съобщи зам.началникът на офиса на украинския президент Кирил Тимошенко. “Врагът продължава да бие по енергийните обекти в различни области”, написа той в Телеграм.

Според “Укренерго” мащабът на пораженията е съпоставим или даже може да е по-голям от последиците от атаките на 10-12 октомври. Ремотните работи вече започнаха.

Кметът на Луцк обяви, че обектът, ударен днес от руските ракети, е фактически унищожен и не може да бъде възстановен. По предварителни данни по него са изстреляни 3 ракети Х-101. В Киев предупредиха, че градът може да остане без отопление за известно време заради унищожените обекти.

“От снощи насам врагът извърши масирана атака – 36 ракети, по-голямата част от които бяха свалени. Това са подли удари по критично важни обекти. Тактика, която е характерна за терористите. Светът може и трябва да спре този терор”, написа украинският президент Володимир Зеленски.

Според Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна само днес са изстреляни 33 ракети: 17 Х-101 (Х-555) от стратегически бомбардировачи и 16 “Калибър” от Черно море. Свалени са 18 от тях – 13 въздушни и 5 морски, или 55% от общото количество. Всички 5 изстреляни към Киев ракети са свалени, съобщи съветникът на украинския президент Алексей Арестович.

“Ако градове в Украйна останат без електричество заради обстрелите, Европа ще бъде залята от “миграционно цунами”, каза украинският премиер Денис Шмигал пред немски медиите. Същото написа в Туитър и съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Милион и половина украинци са без ток след пореден ракетен удар

1,5 милиарда евро месечно ще получава Украйна от Европейския съюз

Ответен удар

Двама души загинаха, а 14 са ранени след обстрел на руския град Шебекино в Белгородска област, съобщи губернаторът на града Вячеслав Гладков. 15 000 души са без ток.

Според Insider пораженията са резултат от ответен удар от страна на Украйна на обстрел от село Нова Таволжанка, което е разположено близо до границата. Обстрелите продължават вече няколко дни, като най-често ракетите падат в северната част на града, където се намира машиностроителния завод. Местните жители редовно публикуват в социалните мрежи военни машини и техника в този район. Те разказват, че от лятото живеят неофициално в режим на “военно положение”.

От началото на войната Белгородска област по-често от други руски региони е обстрелвана. На 13 октомври в района на село Октябърское прогърмяха взривове и избухна пожар. Baza съобщи, че са загинали няколко души от Росгвардия, а 14 са ранени. На 15 октомври двама души от “една от страните от ОНД” откриха стрелба на полигона в Белгородска област, съобщи руското министерство на отбраната. Загинаха 11 души, а 15 бяха ранени.

10 инструктура от Иран, обучаващи руски войници как да управляват дронове-камикадзе, са били убити през последната седмица в Украйна, пише The Jerusalem Post. Официално и Русия, и Иран отричат доставката на иранските дронове Shahed-136, въпреки че има достатъчно доказателства за това. Иран даже заплаши Франция, Великобритания и Германия с ответни действия заради техния призив ООН да разследва доставките на дронове на Русия.

Милион и половина украинци са без ток след пореден ракетен удар

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции