<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167594" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Делото срещу ...

Мина година от ареста на Борисов и Горанов, а обвинения няма

02 Март 2023
0 215

Мина година от ареста на Борисов и Горанов, а обвинения няма. Това съобщиха пред Mediapool от Софийската градска прокуратура.

Една година след ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на пиара му Севдалина Арнаудова и на бившия финансов министър Владислав Горанов обвинения по това дело не са повдигнати.

Арестуваха Бойко Борисов

Производството е за изнудване на хазартния бос Васил Божков, който твърди, че е плащал милиони, за да работи лотарийният му бизнес. По делото са извършени някои действия, но разпит на Божков не е проведен. Причината е липсата на отговор от властите в Дубай, където пребивава Божков.

Мина година от ареста на Борисов и Горанов, а обвинения няма

Задържане в условията на неотложност

Миналия март Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за 24 часа от МВР, когато на власт беше правителството на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване на Божков. Тримата бяха освободени след изтичане на полицейската мярка, а прокуратурата не поиска удължаване на ареста. Впоследствие съдът обяви за незаконно задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова.

“Задържане в условията на неотложност”- това беше процедурата, която МВР използва, за да ги арестува. Спешността бе оправдана с разпит на тогавашния премиер Кирил Петков, който в показанията си твърдеше, че имало опасност да се укрият доказателства.

Съдът обаче не прие тези аргументи. През миналото лято задържането на Борисов бе окончателно обявено за незаконно. В решението си съдиите записаха, че в заповедта за арест не са били описани факти, а единствено номер на разследване и текст от Наказателния кодекс. В същия дух бяха и решенията по отношение на Горанов и Арнаудова.

Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни, заключиха евродепутати

От самото начало на това производство прокуратурата демонстрира нежелание да се занимава с него. Държавното обвинение заяви, че всички следствени действия са били опорочени, защото са извършени от разследващ полицай. Към момента на твърдяното престъпление обаче Борисов и Горанов са били министри, т.е. производството е трябвало да се води от следовател. Затова прокуратурата заяви, че всички действия трябва да бъдат повторени, за да са процесуално годни.

Към днешна дата част от тях са извършени наново, но не при всички е това е възможно. Например направените преди година изземвания няма как да бъдат повторени. Затова са били разпитани допълнително поемните лица, присъствали тогава.

Ама то имало дело?

Прокуратурата не е давала информация за това дело през изминалата година. Разследващите се сетиха за него едва през февруари тази година, след като Горанов бе санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон “Магнитски”.

Финансовото министерство на САЩ очеидно е намерило достатъчно доказателства за тезата на Божков, че е плащал 20% от печалбата на “Национална лотария” към управляващата “шайка”, за да получи данъчно изключение за бизнеса си. Ната прокуратура обаче вече три години практически отказва да разследва тези твърдения на бившия хазартен бос.

След съобщението, че Владислав Горанов е санкциониран от САЩ за корупция, от държавното обвинение заявиха, че твърдения относно негови действия се разследват. Резултат обаче няма.

Наскоро се разбра и че е изпратена молба за правна помощ за разпит на Божков. Документите са предадени едва през април 2022 г., макар неговите изявления за корупционна схема в хазарта да са публично известни още от май 2020 г.

Към 1 март 2023 г. отговор от Обединените арабски емирства не е постъпвал, според отговорите на прокуратурата до Mediapool.

От прокуратурата обясниха, че разпитът на Божков чрез видеоконференция не може да се случи толкова лесно. Според НПК това може да се случи, само ако и законодателството на другата държава го позволява. Освен това цялата процедура трябва да бъде документирана и протоколирана в присъствие на длъжностни лица и от двете страни.

Мина година от ареста на Борисов и Горанов, а обвинения няма

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции