<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115968" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Деветокласни...

Минималната учителска заплата става 1410 лева, средната – към 2000 лева

21 Януари 2022
0 13774

Увеличаване на учителските заплати се очаква през април с около 12%, за да достигне 125% от средното възнаграждение в страната.

Това бе съобщено днес от представения законопроект за държавния бюджет за тази година, според който образованието и науката следва да получат 6,407 млрд. лв. през 2022 г. 

Двойно е нараснал броят на ромите със средно образование за последните 10 години

В момента минималната заплата на учителите е 1260 лв. Увеличаването на заплата означава 1411 лв. стартово възнаграждение. 

Минималната учителска заплата става 1410 лева, средната &#8211; към 2000 лева
Булфото

Средната заплата е различна навсякъде, но е около 1700-1800 лв. Със сегашното увеличение се очаква да е около 1900-2000 лв. Точният размер ще бъде обсъден със социалните партньори и записан в наредба на министъра на образованието и науката.

Повишението на заплатите на преподавателите ще се обезпечи с 239 млн. лв. Поради новия размер на минималната работна заплата в страната ще се увеличат разходите и за възнагражденията на непедагогическите специалисти. За заплати в системата на образованието ще се дадат допълнително общо 315 млн. лв.

Не става само с Netflix. Защо сексуалното образование е важно за българските тийнейджъри?

Издръжка на детските градини и училища

Предвидени са 10% повече за издръжка на детски градини и училища от догодина. Това е сума в размер на 40 млн. лв. и е предвидена за покриване на по-високите разходи за електроенергия, отопление, горива, вода и др.

Минималната учителска заплата става 1410 лева, средната - към 2000 лева
Булфото

Децата в предучилищните групи и учениците от 1 до 4 клас ще продължат да получават безплатни закуски. За целта ще бъдат осигурена сума в размер на 16 млн. лв., като се очаква храненето на децата да стане по-качествено и здравословно.

Допълнителни 6.5 млн. лв. са отпуснати за средства за транспорт на учениците, които се обучават в училища или в професионални гимназии в съседни населени места. 10 млн. лв. ще се предоставят за закупуване на училищни автобуси.

Смели афганистанки излязоха на протест с искане талибаните да разрешат образование на дъщерите им (видео и снимки)

Ще се финансира и нова програма за извънкласни дейности в училищата и в Центровете за подкрепа на личностното развитие. Сумата предвидена за това е 100 млн. лв. Целта на програмата е да даде възможност на повече деца да спортуват и да се занимават с изкуство.

Минималната учителска заплата става 1410 лева, средната &#8211; към 2000 лева
Булфото

За поредна година учениците ще могат да почиват безплатно на море или планина по Националната програма „Отново заедно“. Предиденият бюджет е 22.6 млн.лв.

Миналата година програмата беше временно спряна заради Covid-19, но всички отложени пътувания ще могат да се проведат през това лято.

Още една нова програма с бюджет от 15 млн. лв. ще стратира, която цели да изгради физкултурни салони и спортни площадки в училищата. Това засяга учебните заведения, които или към момента нямат или съществуващите такива са в окаяно състояние.

Минималната учителска заплата става 1410 лева, средната - към 2000 лева
Булфото

Ученици изработват безвъзмездно перуки за онкоболни жени (видео)

Още харчове

С 6.5 млн. лв. допълнително ще се осигури дуалното обучение. Учениците ще се насърчават да избират защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда.

Очаква се да заработи и нова национална програма за наемане на образователни медиатори и социални работници в детските градини и училищата. Тя е на стойност 10 млн. лв. Дотогава заплатите на тези специалисти се осигуряват по европейския проект „Подкрепа за успех“.

С бюджета за 2022 г. ще продължат реформи и във висшето образование, включително разширяването на достъпа до него. С 10% ще се увеличат средствата за студентски стипендии, като за това са разчетени 5.5 млн. лв.

Студенти ще могат да се обучават едновременно в няколко университета

Минималната учителска заплата става 1410 лева, средната &#8211; към 2000 лева
Булфото

Издръжката на обучението във висшите училища ще се повиши с 43 млн. лв. С още 2.2 млн. лв. ще се покрият таксите на студентите, които се обучават в защитени специалности или такива с недостиг на кадри за пазара на труда.

Висшите училища ще получат с 5 млн. лв. повече за научна и художествено-творческа дейност.

Повишаване на средствата е предвидено и в частта за наука. Ще бъдат осигурени допълнително 15.5 млн. лв. за изпълнение на целите, заложени в националните научни програми.

Минималната учителска заплата става 1410 лева, средната – към 2000 лева

Източник: СЕГА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции