<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104388" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нова промяна ...

Министър Денков: Ако въведем зелен сертификат за учителите веднага, това ще доведе до криза (видео)

21 Октомври 2021
0 3144

Министър Денков: Ако въведем зелен сертификат за учителите веднага, това ще доведе до криза.

„Не можем да въведем зелен сертификат за учителите веднага, защото това ще доведе до кризисна ситуация в системата”. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков в предаването „Здравей, България” по NOVA.

Министър Денков: Ако въведем зелен сертификат за учителите веднага, това ще доведе до криза

„Не може такъв сертификат да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители. Ако има гратисен период, тогава това трябва да се изговори със социалните партньори – синдикати и директори, така че да се разберем какво правим. Нямаше време за тази комуникация”, каза Денков.

„Направихме всичко възможно да убедим учителите да се ваксинират. Ако те и сега не го видят – какво да направим? Пак ще се разболяват и пак няма да има ученици в училищата, но не защото министърът е забранил, а защото няма да има кой да ги учи”, допълни той.

Зам.-здравен министър: До 4 седмици вероятно ще се изисква зелен сертификат за учителите и държавните служители (видео)

Зеленият сертификат не поробва, а освобождава

Той беше категоричен, че „зеленият сертификат не поробва, а освобождава”. „Хората, които искат да няма мерки, да не се ваксинираме и да си живеем нормалния живот – лъжат. Няма такова нещо в света. Свободата дойде в Англия, Италия, Дания, Испания тогава, когато хората се ваксинираха. Тези, които казват, че свободата идва без мерки и ваксини, те просто лъжат”, коментира министърът.

„Експертите в Министерството на здравеопазването решават кое е най-доброто. Аз участвам в тези дискусии само за да кажа какво е приемливо в образователната система и какво не. Ако те са решили, че това, което се случва е най-доброто, аз им вярвам”, коментира още той.  

Протестиращи нападнаха и удариха министър Николай Денков (снимки)

„Аз не съм политик, а учен. Вярвам на науката, на медицината. Всичко, което правя, е на базата на това, което знае медицината. Имаме вече примери, че мерките, включително ваксинацията и дистанцията, работят. Всичко останало са празни приказки”, добави Денков.

Капацитетът на болнниците

По думите му в момента болниците се пълнят много бързо и капацитетът им е почти запълнен. „Нещо трябва да се направи. Изборите са или локдаун, или да се върви към зелен сертификат. Предложението за него е на експертите от Министерството на здравеопазването, аз им вярвам”, посочи министърът.

Пуснаха заповедта за новите здравни мерки срещу Covid-19 (документ)

Относно нападението от протестиращи вчера

Той коментира и нападението над него от протестиращи. „Не мисля, че има нещо особено интересно. Отивах към МОН, където трябваше да си свърша работата. Ако ме питате за мен каква е тази случка – това е случката, в която ми пречеха да си свърша работата”, каза Денков. И добави: „Смятам, че тези хора са изключение. Аз съм дълбоко убеден, че българите са миролюбиво настроени”.

Министър Денков: Ако въведем зелен сертификат за учителите веднага, това ще доведе до криза.

Източник: NOVA, „Здравей, България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции