<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115187" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Възраждане" ...

Министър Денков: Обсъжда се извънредна зимна ваканция и начало на училище от 5 септември (видео)

15 Януари 2022
34 6758

Министър Денков: Обсъжда се извънредна зимна ваканция и начало на училище от 5 септември.

“Ще завършим срока, както е предвиден. Единственото колебание което имам, но това трябва да се обсъди със социалните партньори, дали да не дадем малко ваканция, истинска ваканция, за да могат да си починат и учениците, и учителите. Но това още не е решено”, каза министърт на образованието Николай Денков в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Той припомни, че остават намеренията, които ще бъдат обсъдени допълнително, дали новата учебна година да не започне по-рано.

Вижте новия план за справяне с Covid кризата (документ)

Според него новият план за справяне с пандемията е адекватен на сегашната ситуация и позволява спирането на присъствения учебен процес единствено там, където това наистина е необходимо.

“Логиката е, че ако има проблем с паралелка, с училище, се затваря локално, а не в цялата страна както преди. Имаше случаи на директори на училища, които казват: “При нас не е имало нито един заразен ученик или учител, а пък си седим затворени.”

Очакванията са, че Омикрон ще доведе до повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно, защото процентът заболели деца се увеличи леко и при навлизането на Делта, заяви Николай Денков. Новото, според него, е че трябва да сме готови за много бързо нарастване на новозаразените.

Той коментира, че ако не беше предприет нов подход за справяне с пандемията, основан на възможностите за интензивно лечение, а не на броя на случаите, София трябваше вече да бъде затворена. При положение, че все още има легла и възможност за лечение на пациентите сега, няма защо да затваряме града, каза Денков.

Министър Денков: Обсъжда се извънредна зимна ваканция и начало на училище от 5 септември

Той отново напомни, че родителите разполагат с възможност да задържат детето си на онлайн обучение вкъщи, ако имат притеснения, свързани с вируса.

Министър Денков: Обсъжда се извънредна зимна ваканция и начало на училище от 5 септември

Източник: БНТ, “Денят започва с Георги Любенов”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции