<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104709" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изтича грати...

Министър Денков: През последната седмица има до 500 деца с Covid на ден, няма как да ги върнем в клас (аудио)

24 Октомври 2021
0 829

Министър Денков: През последната седмица има до 500 деца с Covid на ден, няма как да ги върнем в клас, предаде БНР.

“След стартиране на учебната година заболевамеостта сред учениците се е увеличила два пъти. През последната седмица имаме до 500 деца на ден, които се разболяват от Covid-19. Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи… От две седмици вървим към критична ситуация, която изисква преминаване към онлайн обучение. Заболеваемостта тръгна рязко нагоре и МОН трябваше да реагира много бързо”. 

Министър Денков: През последната седмица има до 500 деца с Covid на ден, няма как да ги върнем в клас
Снимка: БулФото

Той посочи, че 36% от учителите са ваксинирани, а около 20% вече са преболедували. 

“Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас… Част от учителите продължават да не разбират, че зелен сертификат не означава непременно ваксиниран. Сертификатът включва също или да си преболедувал, или редовно да си правиш тест… Част от проблема, който трябва да решим, е, че няма как да продължаваме по същия начин без тестване на децата, без филтър на входа на училището. Или ние създаваме филтър, при който училището е безопасно място, или децата ще бъдат онлайн, докато не спадне общата заболеваемост”. 

Протестиращи нападнаха и удариха министър Николай Денков (снимки)

Министър Денков допълни, че зеленият сертификат е по-щадяща мярка и е въведен по примера на страни в Европа, в които при високи нива на ваксинация всичко като ограничение отпада. 

“Свободата идва с ваксинирането, а не с това да си правим каквото си искаме”

“Свободата идва с ваксинирането, а не с това да си правим каквото си искаме и да чакаме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине… Обществото трябва да осъзнае, че се намираме в криза, предизвикана от епидемията. Тази криза изисква непопулярни мерки. Правителството се опитва да дефинира приемливите за обществото непопулярни мерки. Единствената непопулярна мярка, която все още ни предпазва от пълен локдаун, който също е възможен, това е зеленият сертификат”. 

Министър Денков: През последната седмица има до 500 деца с Covid на ден, няма как да ги върнем в клас (аудио)
Снимка: БулФото

Цялото интервю със служебния министър на образованието и науката можете да чуете тук.

Министър Денков: През последната седмица има до 500 деца с Covid на ден, няма как да ги върнем в клас.

Източник и аудио: БНР

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции