<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114880" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Във Франция щ...

Министър Сербезова: Изискването за “зелен” сертификат не е дискриминация

13 Януари 2022
0 738

Министър Сербезова: Изискването за “зелен” сертификат не е дискриминация.

Здравният министър Асена Сербезова излезе с пост във Facebook, след като прие група от протестиращи в сградата на министерството вчера.

Протестиращите се насочиха към здравното министерство след неуспешните опити за щурм (видео)

“Разделянето на хората в групи по даден рационален признак не е дискриминация. Никой например не говори, че пушачите са дискриминирани, въпреки че в ресторантите е забранено да се пуши, освен в откритите части, защото опазването на здравето на непушачите е по-висша ценност. Без валиден “зелен сертификат” не можем да посещаваме ресторанти, но пред нас има точно три възможности, за да ги посещаваме по време на пандемия, опазвайки собственото здраве и това на другите и само една от тях е ваксинация.

Това, че може да направим един от три избора, в никакъв случай не ни поставя в условията на дискриминация. Няма условие за ползване на обществен транспорт или основни видове услуги само при наличие на “зелен” сертификат”, написа Сербезова.

На срещата вчера в Министерството на зравеопазването присъстваха депутати на “Възраждане” и активисти за премахването на зеления сертификат, участвали на протеста пред парламента.

Министър Сербезова:  Изискването за “зелен” сертификат не е дискриминация
Снимка: БулФото

Според здравния министър, недоверието в част от обществото не се дължи на ваксини и сертификати, а на натрупвания далеч преди пандемията. 

“Нито една държава не може да успешна в борбата си с коронавирусната инфекция, ако е сама в усилията и мерките. Едностранните мерки за ограничаване на разпространението на SARS-CoV-2 могат да причинят съществени смущения, включително в сектора на туризма, тъй като националните органи и услугите за превоз на пътници, като авиокомпании, влакове, автобуси и фериботи, може да се сблъскат с широк набор от различаващи се формати на документи, отнасящи се не само до ваксинацията срещу Covid-19 на притежателите на сертификати, но и до техните резултати от изследвания и преболедуване.

Ето защо е наличен този общ подход и в България, като член на ЕС. Това някои хора, определят като “зависимост”, “ангажимент”, но нека го наречем с истинското му име – регламент и отговорност”, каза още тя.

Министър Сербезова:  Изискването за “зелен” сертификат не е дискриминация
Снимка: БулФото

Министърът уточни, че регламентите, за разлика от директивите, са законодателни документи на ЕС, които имат пряка сила, без да е необходимо да бъдат излагани в националното законодателство.

“Очевидна е липсата на доверие у част от хората, но това не се дължи на ваксините, нито на “зеления” сертификат, а на фактори, започнали да го подкопават много преди да се появи Covid-19. Така или иначе това недоверие е факт и ние трябва да го признаем, и да работим в посоката на диалог. Но диалог без обиди, закани за “големи проблеми” и за “помитане” (не знам какво имаха предвид…), газови оръжия, гранати, закани за убийство и размахване на пръст…Диалог, основан на споделяне на притеснения, както и на споделяне на факти и статистикa”, каза в заключение здравният министър.

Министър Сербезова:  Изискването за “зелен” сертификат не е дискриминация
Снимка: БулФото

Министър Сербезова: Изискването за “зелен” сертификат не е дискриминация

Източник: FB/Асена Стоименова

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции