<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111745" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германия зап...

Министър Сербезова се заема първо с казуса с болница “Лозенец” и зеления сертификат (видео)

14 Декември 2021
0 6460

Министър Сербезова се заема първо с казуса с болница “Лозенец” и зеления сертификат, съобщава bTV.

„Ще се запозная тези мерки (с въвеждането на зеления сертификат) до какви резултати са довели, каква е динамиката на мерките и какво се очаква да се постигне с тяхното затягане и ли в обратния случай“. Toва каза новият здравен министър Асена Сербезова в отговор на въпроса дали ще преразгледа въведените досега ограничения от нейния предшественик.

„Ще се запозная как е била организирана обществената поръчка за тестовете за учениците. Защо едното министерство не е пожелало да я организира, а я е организирало другото? Какви са били проблемите при доставките? Несъмнено е обаче едно – който и да я организира, трябва да има тестове за учениците, за да няма отражението върху образованието, което е важно“, каза здравният министър.

„Не бива да има прекъсната комуникация между МОН и МЗ. Не може министърът на образованието да научава от медиите децата ще отидат ли на училище или не“, допълни Сербезова.

Министър Сербезова се заема първо с казуса с болница "Лозенец" и зеления сертификат (видео)

Лекари на протест, не искат „Лозенец“ да се превръща в детска болница (видео)

За болница “Лозенец”

Здравният министър заяви, че ще направи и “360-градусов обзор” на казуса с детската болница и решението тя да бъде поместена в рамките на болница “Лозенец”. 

“Ще се срещна с всички страни и ще осигуря най-балансираното и адекватно решение”, коментира Сербезова. По думите ѝ голям проблем е откъде ще дойдат специалистите за националната педиатрия. Но той остава в сянката на казуса със сградата.

“Много малко са тези лекарствени продукти, които нямат алтернатива и липсват. Паициентите трябва да се тревожат, когато тези медикаменти нямат алтернатива”. Това каза Сербезова в отговор на въпроса дали има опасност от недостиг на лекарства в COVID кризата.

Според нея тук също трябва да се направи анализ, защото системата автоматично слага дадени медикаменти в списъка, когато количеството им падне до 60%.

Казусът с прокуратурата миналата година е „помогнал много за осветяване на проблемите в правораздаването и уродливостите на системата и законодателство. Това ми каза познати адвокати. Смятам, че нещата трябва да се говорят открито, особено когато говорим за човешки права, за правото на мнение, изразяване и така стигаме логично до правото на здраве“, каза Сербезова.

Министър Сербезова се заема първо с казуса с болница “Лозенец” и зеления сертификат

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции