<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122648" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Любимата на п...

Мистериозният полет на Сергей Лавров към Пекин – обратен завой над Сибир и връщане в Москва

18 Март 2022
0 10217

Руският външен министър Сергей Лавров е излетял към Пекин в четвъртък вечер. По средата на полета обаче правителственият самолет е направил обратен завой и се е върнал в Москва, пише Булевард България.

Информацията е на германското издание Bild, което съобщава, че след като самолетът е изминал 2800 км, е обърнал над Новосибирск, а по-късно е кацнал на летище „Внуково“ в руската столица.

Светът е объркан – в Пекин не са искали да посрещнат външния министър на Путин или самият Путин е наредил връщането, пишат от Bild?

Този въпрос остава без отговор.

Специализираният сайт Flight Radar 24 показва маршрута на руския правителствен самолет, който прави пълен обратен завой над Сибир. Той е прекарал 8 ч. във въздуха.

Мистериозният полет на Сергей Лавров към Пекин - обратен завой над Сибир и връщане в Москва
(AP Photo)

Нито от руското Министерство на външните работи, нито от Китай не дават информация около планираното посещение на Лавров в Пекин.

Публикация от МВнР в Москва в профила им в Twitter от четвъртък посочва, че Лавров е дал пресконференция заедно с колегата си от Обединените арабски емирства Абдулах Ал Нахян около 13 ч. местно време. Не е ясно кога руският външен министър е излетял от „Внуково“.

По-рано този месец китайският външен министър Уан Йи нарече Москва “най-важният стратегически партньор” на Пекин. Китай досега не е осъдил нахлуването на Русия в Украйна, но посланикът на Китай в Киев – Фан Сянгун, изрази подкрепа към нападнатата страна тази седмица.

Путин предаде руснаците, а големият победител е Китай

“Винаги ще уважаваме вашата държава, ще развиваме отношенията си на основата на равнопоставеност и взаимна изгода. Ще уважаваме пътя, избран от украинците, защото това е суверенно право на всяка нация”, е заявил Фан пред официални лица в Лвов, според регионалното правителство на украинския град.

Тази седмица американски официални лица предупредиха, че Китай е решил да изпрати икономическа помощ за Русия. Двустранните разговори и проваленото посещение на Лавров явно са свързани с тази тема, пише SupChina.

Ако Пекин окаже икономическа или военна помощ на Москва преди постигането на мирно споразумение за Украйна, двустранните отношения на Китай с Вашингтон и Брюксел вероятно ще се влошат до нови нива. Всяка помощ за Русия може да даде на Путин по-големи възможности за евентуално подновяване на атаките срещу съседната страна.

Междувременно американският президент Джо Байдън ще разговаря с китайския си колега Си Дзинпин в петък.

Мистериозният полет на Сергей Лавров към Пекин – обратен завой над Сибир и връщане в Москва

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции