<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150569" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Повече прозр...

Множество протести ще се проведат в София днес

11 Ноември 2022
0 124

Множество протести ще се проведат в София днес. От различни медии се съобщава, че синдикатите, служителите на затвори и тези на БДЖ ще излязат, за да предявят гражданските си искания.

Синдикатите блокират София с автошествие

Синдикатите КНСБ и КТ “Подкрепа” ще блокират София с автошествие и ще затруднят трафика в столицата. За това съобщава СЕГА.

Исканията им са в социалния сектор, като те сериозно надхвърлят възможностите на държавата. Профсъюзите ще настояват за ръст на догодите до края на годината, компенсиращи нарастващата инфлация. Те желаят минималната заплата да стане поне 850 лв. от началото на 2023 г. и въвеждане на необлагаем минимум според нивото ѝ. Сред исканията им е 13%-ово увеличение на всички заплати (вкл. в частния сектор), както и ръст от минимум 20% на заплащането за агенциите, работещи на терен. Синдикатите искат правителството да отсъпи от ангажименти, поети по Зелената сделка, както и разширяване на мащаба хора, получаващи енергийни помощи. Помощите според тях трябва да са минимум 1000 лв. Освен всичко, това те ще настояват и за бипартидно договаряне на препоръчителни индекси за ръст на заплатите в реалния сектор, което да има ежегоден характер.

Бизнесът и синдикатите се карат в ефир

Синдикатите са свикали митинг пред Народното събрание в 11 ч. В 12 ч. те планират да започнат протеста си във формата на автошествие, което ще обиколи цяла София.

Ето и маршрута:

Множество протести ще се проведат в София днес
СЕГА
Затворническите служители също излизат на протест с искане за по-високи заплати

Служителите на затворите в България излизат на протест с искане за увеличение на средствата за заплати в сектор “Сигурност” в Бюджет 2023 г. Според недоволните заплащането трябва да отразява нивото на важност на задачите, които служителите имат. За това съобщава НОВА.

Правителството одобри повишението на минималната работна заплата

Те настояват да се внесе законопроект за държавния бюджет, възлагащ увеличение на минималната работна заплата до 850 лв. Те също така искат актуализация на заплатите в бюджетния сектор с 15%.

Протест и на служителите на БДЖ и хората с увреждания

И служителите на БДЖ ще излязат с искане за повишаване на доходите. Техният протест също ще се проведе пред парламента.

БДЖ получава 1,6 млн. лева за безплатен превоз на украински бежанци

Пред сградата на Министерския съвет ще се съберат хората с увреждания. Техните искания са съкращаване на срока от датата на изтичане на Експертно решение до ново решение в рамките на 45 работни дни. Те също ще изискват и уеднаквяване на работата на всички ТЕЛК комисии в България.

Множество протести ще се проведат в София днес

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции