<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149939" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Астрономи: Пл...

Мнозинството жени журналисти са жертви на онлайн тормоз

07 Ноември 2022
0 35

Мнозинството жени журналисти са жертви на онлайн тормоз. Нов световен доклад на ЮНЕСКО гласи, че онлайн насилието срещу жени журналисти е една от най-сериозните глобални заплахи за свободата на словото. То дори е допринесло за техни убийства според изследователите.

Учени, интервюирали над 1000 жени журналисти в 15 страни, установяват че по-голямата част от от тях са обект от онлайн тормоз и заплахи. Те призоваха гигантите на социалните мрежи да преразгледат алгоритмите, допускащи език на омразата срещу жените. Те също така изискаха извършителите на онлайн тормоз, основан на пола, да бъдат баннати или санкционирани.

Авторите на “The Chilling” призовават правителствата, както и медийната индустрия и гигантските технологични корпорации, да направят повече, за да се справят с това, което според тях е „криза на онлайн тормоз срещу жени журналисти“.

Онлайн тормозът стимулира и насилието в истинския живот

Докладът осветлява нарастващите трудности, пред които са изправени жените журналисти. Те са жертви на последователен и продължителен онлайн тормоз. Според доклада агресията се поддържа от патриархалните норми, сексистките възгледи относно ролята на жената в обществото и прехвърлянето на вина от извършителя към жертвата. Те посочват случаите на офлайн насилие срещу жени и твърдят, че двигателите на онлайн тормоза, основан на пола, са същите.

86% от убийствата на журналисти остават безнаказани

Сред интервюираните е наградената журналистка от “The Guardian” и “Observer” Карол Кадуаладр. Преди няколко години тя разкри скандала Facebook-Cambridge Analytica, при който личните данни на потребителите бяха продавани с цел политическа реклама. Изследователите установяват, че Кадуаладр е обект на 10 400 отделни случаи на онлайн тормоз между декември 2019 и януари 2021 г. Тормозът е силно основан на пола и цели да “унижи, омаловажи и дискредитира” журналиста както на лично, така и на професионално ниво. Разследващият журналист споделя на изследователите, че “преди няколкостотин години” щяла да бъде “изгорена на кладата”, но вместо това сега се е превърнала в “боксова круша”.

Мнозинството жени журналисти са жертви на онлайн тормоз
iStock
75% от жените журналисти са обект на онлайн тормоз – световна тенденция

Докладът се основава на изследване на Международния център за журналисти (ICFJ) и Университета в Шефийлд. Той картографира траекторията на онлайн-офлайн насилието, показвайки как цифровият тормоз и заплахите пораждат и стимулират офлайн атаки. За пример е посочено убийството на мексиканската журналистка Мария Елена Ферал. Тя обвини кметски син в онлайн тормоз преди да бъде убита.

Случаите на насилие у нас се увеличават драстично и стават все по-жестоки (видео)

Според проучването 3/4 от анкетираните журналистки са станали обект на онлайн тормоз поради професията си. Заплахи за физическо насилие, включително заплахи за смърт, са идентифицирани в 25% от случаите. Заплахи за сексуално посегателство са установени в 18%. 13% пък описват заплахи за насилие срещу близките им, включително деца и бебета. Почти половината – 48% – от анкетираните журналисти съобщават, че са били тормозени с нежелани лични съобщения в социалните мрежи.

Мнозинството жени журналисти са жертви на онлайн тормоз

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции